Stevandić sa predstavnicima SAD i EU: Ne dozvoliti da CIK preuzme ulogu zakonodavca

Član Interresorne radne grupe za izmjene izbornog zakonodavstva parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je danas tokom sastanka sa predstavnicima SAD i EU da ne treba dozvoliti da Centralna izborna komisija /CIK/ BiH preuzme ulogu zakonodavnog organa tokom izmjena izbornog zakonodavstva.

Stevandić je izložio suštinske primjedbe na prijedlog Izbornog zakona koje se odnose na ulogu CIK-a, koji bi, kako je naveo, neustavno mogao da preuzme ovlaštenja zakonodavnog organa, odnosno Predstavničkog doma Parlamentarne skupšine BiH, da arbitražno tumači i mijenja podzakonske i zakonske akte”.

Članovi Interresorne radne grupe razgovarali su sa direktorom za Balkan, Tursku i Veliku Britaniju pri Evropskoj službi za spoljne poslove Angelinom Ajhorst i specijalnim izaslanikom SAD za izbornu reformu Metjuom Palmerom.

U radu su učestvovali i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik Johan Satler, te šef Misije OEBS-a u BiH Ketlin Kavalek.

U njihovim obraćanjima istaknuto je da je cilj jačanje integriteta izbornog procesa koje bi doprinijelo približavanju BiH evropskim demokratskim standardima i evrointegracijama, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske, čiji je lider Stevandić.

Ostavite komentar: