Stevandić o Ustavnom sudu i OHR-u: Opstanak Srpske zavisi od unutrašnje volje njenog naroda

Gostujući na “Happy” televiziji, predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić izjavio je da su Ustavni sud BiH i OHR nesporna potvrda da je BiH antievropski, antidemokratski i antihrišćanski protektorat jer u tim neustavnim organima nema domaćih izabranih ljudi već nametnuti stranci rade u korist jednog (bošnjačkog) naroda.

Time se, rekao je Stevandić, vrši sprečavanje konstituisanja demokratskih institucija, zasnovanih na ustavu i zakonu, te održavaju stalno stanje krize i napetosti koja pogoduje ekstremnim bošnjačkim politikama koje zagovaraju nasilno stvaranje unitarne bošnjačke države i pretvaranje konstitutivnih naroda u nacionalne manjine.

U ovom trenutku, sva odgovornost, smatra Stevandić, je na institucijama Srpske, jer one moraju da odluče hoće li primjenjivati vlastite odluke ili će posustati, a posustajanje može doći ukoliko postoji unutrašnji razdor i politička svađa, što je nešto što se pokušava nametnuti.

Takođe, napominje Stevandić, ukoliko i vlast i opozicija imaju jasan stav prema odlukama Narodne Skupštine Republike Srpske i jedinstven stav prema Srbiji, tad je Republika Srpska jaka da se suprotstavi onima koji žele da je ponište, te da opstanak Srpske i njenog naroda zavisi isključivo od unutrašnje volje, pameti i stalne komunikacije i saradnje sa Srbijom.

Današnja politička situacija teža je nego nakon Dejtonskog sporazuma, jer ima puno veći upliv međunarodnog faktora, te isključivo kroz međusobno jedinstvo i praćenje politike Srbije može se prevazići kriza, zaključio je Stevandić.

Ostavite komentar: