Stevandić o Agenciji za lijekove: Prespavala pandemiju, morala je da bude spremna

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Nenad Stevandić rekao je da je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH “prespavala” godinu dana, potpuno podbacila i da je trebalo da izmijeni sve pravilnike da bi mogla da kontroliše vakcine protiv virusa korona koje BiH treba da nabavi.

Stevandić je rekao da je Agencija morala da bude spremna i da je njen rad trebalo da bude analiziran pred parlamentom.

On je ukazao da Agencija za lijekove nije na sjevernom polu, nego u BiH i da neće Savjet ministara ili parlament za nju raditi posao.

“Imamo Agenciju za lijekove koja je prespavala pandemiju. Član 38 je primjenjivan za mnogo manje važne stvari, a nije za pandemiju koja je odnijela toliko života. BiH ne stoji dobro na toj ljestvici umrlih na 100.000 stanovnika”, rekao je Stevandić.

Prema njegovim riječima, u BiH se ni iz čega pravi problem sa ruskom vakcinom kojom se u EU vakcinisalo 400.000 ljudi.

“Pravimo probleme ni iz čega, zato što smo licemjerni”, istakao je Stevandić i dodao da u BiH jedino postoji politika “da komšiji crkne krava, pa taman da ta krava bila zadnja i njeno mlijeko trebalo našoj djeci”.

On je istakao da je predložio da se po članu 38 olakša posao Agenciji za lijekove da se iznađu hitne mogućnosti da sve vakcine koje uđu u BiH budu odmah u zdravstvenim ustanovama kako bi počela i bila ubrzana vakcinacija u BiH.

“Ko na vrijeme vakciniše stanovništvo smanjuje troškove zdravstvenih radnika, vraća privredu, vraća novac, razvija industriju usluga i turizma. Kasnimo za svojim susjedima, ne radi toga što smo mala zemlja nego zato što smo neorganizovani”, rekao je Stevandić.

On je istakao da je zamjenik predsjedavajućeg Denis Zvizdić uspio da istu takvu tačku dnevnog reda uvrsti na dnevni red sjednice, a da njegova inicijativa nije dobila podršku poslanika.

“Moj prijedlog, koji je isti, oboren je zato što nije dobio podršku Federacije BiH. To govori o licemjerju i potpuno anarhičnoj situaciju u kojoj se za jednu te istu inicijativu glasa različito, zavisno od toga ko je predloži”, rekao je Stevandić i dodao kako u BiH postoji apsolutno nepovjerenje.

Ostavite komentar: