Stevandić nakon odluke Ustavnog suda: Bošnjaci da odluče – jesu li za eskalaciju ili relaksaciju odnosa

U zavisnosti od toga kako će se ponašati Bošnjaci u vezi sa odlukom Ustavnog suda Republike Srpske o neprihvatanju bošnjačkog veta na Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, moći će se procijeniti da li su raspoloženi za relaksaciju ili eskalaciju odnosa u BiH, smatra predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

“Ukoliko prevladaju snage koje će pokušati da to prebace na nivo BiH, onda je to doprinos nekoj vrsti eskalacije sukoba i nerazumijevanja. Ako prihvate da je to suverena odluka Ustavnog suda Republike Srpske, onda ćemo ići u proces deeskalacije, `reseta` i popravljanja međusobnih odnosa”, rekao je Stevandić Srni.

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske nije prihvatilo zahtjev Bošnjaka za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, jer, kako je obrazloženo, nije konkretizovan.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 28. decembra prošle godine Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti kojim se uređuje svojina koju koriste subjekti koji vrše tu vlast od potpisivanja Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Ostavite komentar: