Stevandić na promociji Monografije: MUP prvi i jedini garant bezbjednosti Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske bilo je prvi, a danas je jedini garant bezbjednosti u Srpskoj, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić pred promociju Monografije MUP-a Republike Srpske 1992-2022.

Stevandić je čestitao resornom ministru Draganu Lukaču i ljudima iz MUP-a za napor koji su uložili da ova monografija ugleda svjetlost dana, napominjući da će generacije koje dolaze imati saznanje da su sazreli u državi u kojoj se neko brinuo o tome da dokumentuje ono što vrijedi sjećanja.

“Vojska Srpske je formirana nešto kasnije. Danas, kada imamo zajedničke Oružane snage u BiH, MUP Republike Srpske jedini je garant bezbjednosti u Srpskoj”, rekao je Stevandić novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da ima posebnu emociju jer je tokom rata imao priliku da nosi uniformu MUP-a Republike Srpske.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač rekao je da je Monografija veoma značajna za MUP i da u suštini predstavlja nastanak, ali i istorijski razvoj ovog ministarstva.

Lukač je naveo da su kroz Monografiju pokušali da prikažu suštinu razvoja MUP-a Srpske, način na koji je kroz sve ove godine ispunjavao svoje obaveze, te mlade generacije koje ulaze u njegov sastav.

“Ova monografija je veoma značajna, ne samo za policiju, već za Republiku Srpsku i opstanak srpskog naroda u njoj”, napomenuo je Lukač, koji je podsjetio da je MUP prošao mnoga turbulentna vremena, dešavanja, ratno i poratno vrijeme, ali da i danas uspješno funkcioniše.

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) Rajko Kuzmanović rekao je da su Policija i MUP Srpske radili i na formiranju, ali i na tome da u izazovnim vremenima očuvaju Srpsku.

Kuzmanović je rekao da će ova monografija dati veliki doprinos razvoju institucija Republike Srpske, te napomenuo da je predstavljanje Monografije upriličeno u prostorijama ANURS jer je ovaj dokument rađen metodologijom naučnog, stručnog i istraživačkog rada.

Član Uređivačkog odbora Mile Šikman rekao je da se Monografija sastoji iz dva dijela – uvodnog i glavnog, da ima 308 stranica, 340 fotografija i više od 50 šema i grafičkih prikaza.

Prema njegovim riječima, to je dokument koji na naučno provjerljiv način prikazuje razvoj MUP-a Republike Srpske u proteklih 30 godina.

Promociji Monografije prisustvovao je i predsjednik Vlade Radovan Višković, članovi ANURS, predstavnici MUP-a Srpske, ugledni istoričari i naučni radnici.

Monografija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske 1992-2022. obrađuje nastanak i razvoj MUP-a kroz nekoliko perioda, te Policiju Republike Srpske danas, sa vizijom budućnosti.

Ostavite komentar: