Stevandić jasan: Republika Srpska zadržava sva svoja prava i ne dozvoljava nikakvo tutorstvo

Predsjedik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da Srpska neće dopustiti ničije tutorstvo nad svojim pravima zasnovanim na Dejtonskom sporazumu i povelji UN, niti velikim zemljama ili organizacijama, kao ni Organizaciji islamske saradnje.

“Republika Srpska zadržava sva svoja prava i ne dozvoljava nikakvo tutorstvo nad odlukama koja ona autonomno donosi na demokratski i civilizovan način preko parlamenta”, rekao je Stevandić Srni, komentarišući rezoluciju o BiH koja je usvojena na zasjedanju ministara inostranih poslova zemalja članica Organizacije islamske saradnje.

Stevandić je ukazao da opšte poznato da je najbrži put u sukobe kada vjerske organizacije počnu da se bave politikom i počnu da određuju šta je dobro, a šta nije.

“Poznato je da Republika Srpska ne reaguje na prvu i nervozno i da mi svojim reakcijama nećemo da dajemo povoda za dalju eskalaciju već ćemo prvo reći da se zalažemo za mir i razvoj regiona i saradnju svih naroda prema Dejtonskom mirovnom sporazumu”, rekao je Stevandić.

Organizacija islamske saradnje u rezoluciji o BiH “osuđuje i odbacuje” sve zaključke, izjave i aktivnosti predstavnika nižih nivoa vlasti, kojima se, kako se navodi, “potkopavaju nadležnosti BiH te poziva na stvaranje novih teritorijalnih jedinica”, a čime se “krši Dejtonski sporazum i Ustav BiH, te ugrožava mir i sigurnost u cijelom regionu Zapadnog Balkana”.

Ostavite komentar: