Stevandić čestitao Dan pobjede nad fašizmom: Srpski narod na strani pravde

08.05.2024. | 12:02

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je građanima Srpske iskrene čestitke povodom 9. maja – Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, te istakao da je srpski narod dao ogromnu žrtvu u toj borbi, čime je pokazao da je uvijek na strani pravde, slobode i demokratije.

Stevandić: Srpski narod na strani pravde

“U borbi protiv fašizma život je izgubilo oko milion naših sunarodnika i odajemo počast svima njima”, naveo je Stevandić u čestitki.

Stevandić je napomenuo da se posebna počast i pomen odaje nevino stradalim u nacističkim logorima smrti, ali i hiljadama pobijenih i bačenih u jame, samo zato što su bili Srbi, saopšteno je iz parlamenta Srpske.

On je naglasio da su Republika Srpska i srpski narod danas ponosni jer su i dalje odlučno na strani antifašizma, slijedeći put svojih hrabrih i časnih predaka.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja u znak sjećanja na taj dan 1945. godine kada je stupila na snagu bezuslovna kapitulacija nacističke Njemačke, čime je završen Drugi svjetski rat u Evropi, koji je u istoriji čovječanstva bio najmasovniji, a po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Srpski narod bio je predvodnik borbe protiv fašizma na prostoru bivše Jugoslavije i podnio najveće gubitke, a Sovjetski Savez dao je najveći doprinos u slamanju fašizma.

Bivša Jugoslavija, koja je tada i kroz istoriju bila na strani saveznika, imala je najveće gubitke koji se, prema državnoj komisiji bivše SFRJ, procjenjuju na 1,7 miliona ljudi