Stavovi Komšića i Džaferovića o Hahnovom pozivu u Brisel razljutili Dodika

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da je prihvatio poziv komesara EU za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesa Hahna da prisustvuje sastanku članova Predsjedništva BiH u Briselu, ističući da ne bježi ni od jednog razgovara.
Ova njegova izjava dolazi nakon informacije koju je objavio Klix.ba o tome da je Hahn spreman organizovati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH kako bi se pronašao modalitet za deblokadu procesa formiranja vlasti i imenovanje mandatara za Vijeće ministara BiH.

Međutim, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović su donijeli zaključak da nema smisla ići u Brisel ukoliko stavovi prije eventualnog susreta neće biti približeni odnosno ako sastanak sa Hahnom neće polučiti nikakav dogovor i rješenje odnosno da se prvo treba dostaviti ANP.

“Koliko vidim, gospoda iz Sarajeva sada imaju neke uslove, unosi se jedna dimenzija u kojoj se unaprijed nameće šta ko treba da prihvati ili ne. Naravno da je to nemoguće”, izjavio je Dodik novinarima u Trebinju.

On je istakao da Republika Srpska nikada nije rekla da ne treba sarađivati sa NATO-m.

“Mi razumijemo šta je ta velika vojna integracija i spremni smo da sarađujemo na nivou na kojem Srbija sarađuje o tom pitanju. Prejudicirati članstvo, apsolutno je nešto što je nametnuto”, naglasio je Dodik, prenosi Srna.

Odgovarajući na pitanje o navodnom odbijanju Komšića i Džaferovića da dođu na razgovor u Brisel, Dodik je rekao da je to njihovo i da oni pokušavaju da se ponašaju slavodobitno u smislu: “Slušaj ti Hahn, rijeci ti Dodiku da to prihvati pa ćemo mi doći”.

“Šta da ja komentarišem tu? Šta tu reći, mislim nevjerovatno. Ja nemam pojma ni kad je sastanak, ja sam samo pristao da ću doći, kad god oni hoće ja ću doći. Predviđeno je da se, koliko sam ja razumio, što podrazumijeva mogućnost da nisam u pravu, održi sjednica Predsjedništva u Briselu. Kakva je to zemlja gdje najviši organ vlasti zasjeda u drugoj zemlji, na drugom mjestu? Šta se ovdje dešava”, upitao je Dodik.

On je naglasio da niko ne može RS uskratiti činjenicu da je htjela da participira u institucijama BiH.

 

Izvor:(Klix.ba)              Video:(RTRS)

 Ostavite komentar: