Stavljeni potpisi: CIK BiH ozvaničio saradnju sa Izbornom komisijom Gruzije

27.03.2024. | 15:24

Predstavnici centralnih izbornih komisija BiH i Gruzije potpisali su danas u Tbilisiju Memorandum o razumijevanju u vezi sa saradnjom u oblasti izbora.

Memorandum koji je prethodno odobrilo Predsjedništvo BiH potpisan je tokom studijske posjete predstavnika Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Gruziji.

Misija OEBS-a u BiH organizovala je studijsku posjetu predstavnika CIK-a BiH, Agencije za zaštitu ličnih podataka i Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka /IDDEEA/, te Parlamentarne skupštine BiH Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije kako bi stekli uvid u primjenu izbornih tehnologija.

Cilj posjete Tbilisiju od 26. do 29. marta je i unapređenje razumijevanja izbornih procesa predstavnika institucija BiH.

U okviru studijske posjete Centralnoj izbornoj komisiji Gruzije prikazane su prezentacije o iskustvima tijela za sprovođenje izbora i drugih institucija uključenih u političke i zakonodavne procese koji prethode provođenju pilot- projekta, saopšteno je iz CIK-a BiH.

Teme o kojima je razgovarano uključivale su modalitete nabavke, obuku osoblja, prenos podataka, sajber bezbjednost i druga pitanja koja se tiču uvođenja izbornih tehnologija.

Ova studijska posjeta je dio šireg projekta Misije OEBS-a u BiH pod nazivom “Unapređenje integriteta izbornih procesa 2024. i 2026. godine u skladu sa preporukama ODIHR-a i međunarodnim standardima”.

Projekat se realizuje uz podršku vlada Norveške, Velike Britanije, SAD i NJemačke s ciljem unapređenja integriteta izbornih procesa u BiH.