Status kandidata za EU bi podstakao razvoj BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je, tokom susreta sa ambasadorom Holandije u BiH Rejnautom Vosom, da bi status kandidata za EU predstavljao značajan podstrek daljem razvoju zemlje.

Dodik je informisao holandskog ambasadora da su odgovori na Upitnik završeni, te izrazio očekivanja da će Evropska komisija dati pozitivno mišljenje, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je za pomoć Holandije reformskim procesima u BiH i evropskim integracijama.

Vos je rekao da Holandija vidi BiH i druge zemlje zapadnog Balkana unutar Evropske unije, ali da je potrebno nastaviti sa daljim reformama.

Tokom susreta razgovarano je o odnosima BiH i Holandije, te su razmatrane mogućnosti unapređenja saradnje, naročito na ekonomskom planu.

Dodik se prije toga sastao i sa ambasadorom Francuske u BiH Gijom Ruson. Oni su ocijenili na današnjem sastanku da su politički odnosi dvije zemlje tradicionalno dobri i prijateljski, te da je potrebno učiniti dodatne napore za unapređenje ekonomske saradnje.

Dodik je zahvalio Francuskoj na pomoći koju je do sada pružala BiH u procesu EU integracija, te izrazio nadu da će ta podrška biti nastavljena.

Iz Predsjedništva BiH saopšteno je da je Dodik informisao Rusona o unutrašnjim prilikama u BiH, kao i o procesu formiranja vlasti.

 

Ostavite komentar: