Stanivuković svjedočio na suđenju Lukaču: Tražim krivično gonjenje optuženog

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, zatražio je danas od Osnovnog suda u Banjaluci da u skladu sa zakonom procesuira predmet protiv Dragana Lukača, bivšeg ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske, optuženog za ugrožavanje sigurnosti.

Stanivuković je ujedno odbio naknadu nematerijalne štete, prenosi Srpskainfo.

Tokom svjedočenja bivši narodni poslanik izjavio je da se kritični događaj desio tokom Devete posebne sjednice NSRS u decembru 2019. godine.

“Cijeli dan je bio veliki pritisak zbog tema, odnosno odnosa sa NATO. U jednom trenutku izveo sam performans i NATO zastavice odnio do predsjednika Vlade RS i ministara, a zatim je sjednica prekinuta. Ubrzo je nastavljena, a ja sam počeo govoriti, da bi u jednom trenutku Dragan Lukač dobacio : “Dođi da ti pokažem”. Prišao sam mu i on me odgurnuo i udario”, prisjetio se Stanivuković kritičnog događaja.

Nakon ovoga je prema riječima oštećenog svjedoka Lukač dobacio i kako će Stanivukovića polomiti kao NATO zastavice. Zatim je uslijedila polemika da li je optuženi Lukač ovo izjavio prije napada, a kako se to navodi u optužnici, ili poslije kako je to na današnjem ročištu rekao Stanivuković.

Gradonačelnik Banjaluke je izjavio da je kritični događaj bila kap koja je prelila čašu s obzirom na brojne prijetnje koje je imao tokom perioda od mjesec dana.

“Bilo je hapšenja, dobijao sam u to vrijeme ozbiljne prijetnje i taj događaj u skupštini bio je kap koja je prelila čašu. Osjećao sam se ugroženo tada za ličnu bezbjednost – naveo je Stanivuković.

Jovan Čizmović, pravni zastupnik Lukača, upitao je oštećenog da li se osjećao ugroženim dok je sjedio na svom mjestu u NSRS, na šta je dobio potvrdan odgovor.

“Što onda odoste do mjesta na kojem je bio Lukač”, upitao je advokat Čizmović, a Stanivuković je uzvratio da je u njemu proradio srpski inat.

Zatim je Lukač pitao Stanivukovića da li i danas osjeća da mu je s njegove strane ugrožena bezbjednost, što je svjedok negirao.

Kao svjedoci odbrane u nastavku suđenja koje je zakazano za 16. mart najavljeno je saslušanje Antona Kasipovića, bivšeg ministra pravde RS i Zore Vidović, ministra finansija RS.

Suđenje Lukaču počelo je u decembru prošle godine čitanjem optužnice.

Osnovni sud u Banjaluci tada je izdao naredbu za dovođenje Draška Stanivukovića, gradonačelnika Banjaluke i ujedno svjedoka oštećenog na suđenju bivšem ministru unutrašnjih poslova RS Draganu Lukaču.

Stanivuković se danas morao pojaviti ili bi ga u protivnom privela Sudska policija RS.

Punomoćnik Stanivukovića je na početku suđenja donio opravdanje o obavezama zbog kojih oštećeni nije mogao biti u sudnici, ali to očigledno nije bilo dovoljno.

Kao svjedoci tužilaštva na početku suđenja u decembru prošle godine svjedočili su vještaci medicinske struke sa Medicinskog fakulteta u Sarajevu, Adis Salihbegović i Nermin Sarajlić, a koji su radili osnovno vještačenje medicinske dokumentacije o povredama koje su kritičnog dana nanesene Stanivukoviću, kao i dopunsko vještačenje spornog snimka kako bi se utvrdio mehanizam nastanka povreda.

Pročitani su nalazi Stanivukovića iz Doma zdravlja Banjaluka, te UKC RS u kojima se navodi da se “javlja zbog napada njemu poznatog lica na javnom mjestu” i da se žali na “povredu usne i glavobolju”.

Vještak Salihbegović je objasnio da se iz medicinske dokumentacije zaključuje da je Stanivuković zadobio nagnječenje sluznice donje usne, da se radi o lakoj tjelesnoj povredi koja je nanesena jednim udarcem, dok se iz vještačenja video-snimka zaključuje da je mehanizam nastanka – udarac dlanom otvorene šake.

Prema navodima iz optužnice, bivši ministar unutrašnjih poslova je u decembru 2019. godine za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske vrijeđao Stanivukovića, a zatim mu opalio šamarčinu.

Prema Krivičnom zakoniku Republike Srpske, ukoliko se dokaže krivica optuženog, Lukaču prijeti kazna do dvije godine zatvora.

Banjalučki Osnovni sud je u maju 2021. godine potvrdio optužnicu koja Lukača tereti da je krivično djelo počinio 23. decembra 2019. godine oko 22 časa u Banjaluci, za vrijeme Devete posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske koju su diretno prenosili javni medijski servis RTRS i BN TV.

Prema navodima iz optužnice u toku sjednice Lukač je Stanivukoviću uputio ozbiljnu prijetnju da će mu nanijeti zlo, na način da mu se prijetećim tonom obratio riječima: “I nemoj nikad više to da uradiš prema meni, ne znam prema drugima kako, inače ćeš završiti kao što su i one zastavice završile ovdje danas” što je kod oštećenog izazvalo osjećaj ugroženosti i straha za sopstvenim životom.

“Potom je više puta pozvao oštećenog da dođe do njega, pa kada mu je oštećeni prišao, istom je uputio riječi: “Još jednom, još jednom majmune“ nakon čega je otvorenom šakom desne ruke udario oštećenog u lice, na koji način mu je nanio tjelesnu povredu u vidu nagnječenja sluznice donje usne”, navodi se u optužnici Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Lukač je negirao krivicu u septembru 2021. godine.

Foto: Slaven Petković, Mondo

Ostavite komentar: