Stanić reaguje: Dodik smatra da Solunski front ne bi bio probijen da nije bilo njega

Slušajući diskusiju Milorada Dodika stiče se utisak da Solunski front ne bi bio probijen da nije bilo Milorada Dodika. Gdje su na svečanosti Dana srpskog jedinstva predstavnici opozicije? Zašto nismo pozvani?, upitao je Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS tokom današnje diskusije na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Stanić je upitao kako Milorad Dodik može držati lekcije o srpskom jedinstvu kada nikoga iz opozicije nije pozvao u Banjaluku na svečenost povodom Dana srpskog jedinstva.

„Milorade, pozivaš na jedinstvo samo kada ti treba zbog tvoje lične i partijske koristi.. Da li su za Dodika on i ljudi iz pozicije narod prvog reda, a opozicija drugog reda?“, kazao je Stanić.

On je na posebnoj sjednici NSRS poručio da je ovaj zakon trebao prilagođen uslovima u Republici Srpskoj.

„Zakon o zaštiti ćirilice treba usvojiti, ali smatram da je on morao biti bolje pripremljen i usklađen sa postojećim zakonima, kako bi se izbjeglo da se nađe pred Vijećem naroda ili Ustavnim sudom“, kaže Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

On ističe se takvim kretanjem zakon obesnažuje, omalovažava i da mu se daje manji značaj.

„Daleko je bolje da se radio prihvatljiv zakon da se to pitanje riješi u jednom mahu i da se provodi nego da se povlači pred Vijećem naroda ili Ustavnim sudom“, naveo je Stanić. On je istakao da ovaj zakon treba usvojiti i da će Klub SDS će glasati za ova njega, ali je apelovao da se urade određene izmene kako bi on bio primjeniv odmah nakon usvajanja.

„Milorade, moraš da znaš da je istorija je kreirala ovaj dana a ne pojedinci“, poručio je Stanić.

Mazalica: Danas pokazati zajedništvo

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Srđan Mazalica istakao je da danas mora biti pokazano zajedništvo gdje god da Srbi žive, te da je izuzetno važno da bude usvojen Prijedlog zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

“Potrebno je afirmisati zajedničke tekovine i sa drugim narodima, posebno Ruskim. Koncept zakona je dobar, jer ćirilicu posmatra kroz nematerijalno kulturno nasljeđe”, rekao je Mazalica na posebnoj sjednci Narodne skupštine Republike Srpske o Prijedlogu zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma.

On je naveo da je ćirilično pismo zajednički element čitave BiH i pozvao predstavnike drugih naroda da ne osporavaju navedeno zakonsko rješenje.

Šef Kluba poslanika PDP-a Perica Bundalo smatra da je neophodno očuvati I zaštititi ćirilicu, jer ima ogroman značaj za identitet srpskog naroda.

“Zajedno moramo brinuti o jeziku i pismu srpskog naroda, jer ih samo tako možemo sačuvati”, rekao je Bundalo.

Ostavite komentar: