Stanić o skandalu sa “bubicom”: Stanivuković doveo u pitanje odnose između Srpske i Srbije

Pokušaj prisluškivanja i špijunaže visokih državnih službenika tokom nedavne posjete predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Banjaluci u najmanju ruku je neetično i neprofesionalno i dovodi u pitanje odnose između Republike Srpske i Srbije, ocijenio je šef Kluba odbornika Ujedinjene Srpske u banjalčukoj gradskoj Skupštini Neven Stanić, reagujući na potez gradonačelnika Draška Stanivukovića.

“Ovakav postupak ne predstavlja samo iskazivanje ličnog nepoštovanja prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, već i prema najvišim izabranim zvaničnicima srpskog naroda”, rekao je Stanić.

On ističe da su Dan grada i svečanu akademiju, nažalost, obilježili propusti, sa jedne strane grupe protokolarno neiskusnih ljudi, a sa druge strane bezgranična želja za snimanjem i slikanjem svakog pokreta prvog čovjeka Banjaluke, što polako dovodi do prezasićenja, saopšteno je iz Ujedinjene Srpske.

“Da obezbjeđenje nije skinulo bubicu sa revera gradonačelnika, on bi objavio snimak zatvorenog razgovora i napravio još veće poniženje instituta gradonačelnika, ali i stavio veliku mrlju na grad Banjaluku. Uzevši to u obzir, obezbjeđenje je spasilo gradonačelnika od ostavke”, smatra Stanić.

On ističe da u praksi u većini slučajeva svako imenovano ili izabrano lice koje prisluškuje visoke državnike automatski treba da podnese ostavku iz poštovanja prema tom zvaničniku, prema instituciji i državi iz koje dolaze, ali i iz poštovanja prema svome gradu kojem je nanijeta međunarodna šteta, a pogotovo kada se radi o očiglednom i flagrantnom postupku.

“I tome ide zakon u prilog gdje je prisluškivanje, ne jedne, nego u ovom slučaju više štićenih ličnosti, krivično djelo kažnjivo zatvorom”, navodi Stanić i dodaje da su što se tiče protokola, tu takođe prekršena pravila u nekoliko navrata. Stanić podsjeća da su delegacije Republike Srpske i Srbije nekoliko minuta čekale u predholu Banskog dvora da ih dočeka domaćin gradonačelnik, a treba da bude suprotno, da domaćin dočeka svoje uvažene goste i uvede ih u salu.

“A u sali, nakon dolaska delegacija Srpske i Srbije dolazi do instant izmjene protokola. Nakon uručenja nagrade Ključ grada, predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovog obraćanja, dolazi do uručenja nagrade drugom licu od strane gradonačelnika koji nakon toga drži i završni govor”, rekao je Stanić. Pravila nalažu, podsjeća on, da se domaćin obraća prvi otvaranjem svečane akademije, a gost posljednji.

Stanić ističe da je u ovom slučaju gost predsjednik suverene države, čime se dodatno povećava ozbiljnost situacije, da se ovim činom gost može uvrijediti, a definitivno se ponižava institucija iz koje dolazi i koju predstavlja.

Veliki propust, ističe Stanić, napravljen je i nepozivanjem potpredsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske iz Banjaluke Milana Petkovića, koji treba da dobije izvinjenje iz Kabineta gradonačelnika i šefa protokola.

On ističe da ovdje ne postoji, sujeta nego objektivnost i poštovanje funkcije, jer su ostali poslanici iz Banjaluke pozvani, a potpredsjednik Narodne Skupštine Republike Srpske nije.

“Trebalo bi obratiti pažnju na istorijske činjenice i datume u uvodnim izlaganjima kada pokušavate da ispadnete načitani, a niste. Za neke je ovo elementarno /ne/znanje, ali manastir Liplje je iz 13. a ne iz 16. vijeka”, naveo je Stanić.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković izazvao je reakciju protokola predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u četvrtak, 22. aprila, kada je na sastanak rukovodstva Republike Srpske i Srbije u Banjaluci ušao sa “bubicom” i pokušao da ga snima, ali mu je oduzeta.

Ostavite komentar: