Šta nakon Radončićeve ostavke: Vođstvo SDA sprema nova imena i strahuje od blokada

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, Zoran Tegeltija, zvanično je prihvatio ostavku Fahrudina Radončića na mjesto ministra bezbjednosti BiH, nakon čega su u SDA krenuli s biranjem kandidata za novog ministra.

Kao što je i najavio, Radončić je nakon sjednice Savjeta ministara i zvanično Tegeltiji uputio svoju neopozivu ostavku. Kako je ranije rekao da njegovu stranku to mjesto ne interesuje, u SDA su već počeli da pripremaju imena kandidata za nasljednika.

Kako federalni mediji prenose, SDA za sada ima tri prijedloga. Prvi je aktuelni direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, Mirsad Vilić. Drugi je zamjenik ministra finansija i trezora BiH, Hazim Rančić, dok je treća opcija bivši ministar civilnih poslova BiH i aktuelni parlamentarac, Adil Osmanović.

Iako SDA razmatra svoje kandidate, stručnjaci tvrde u ovoj stranci postoji strah da bi moglo da dođe do nove blokade od strane HDZ ili SNSD, upravo zato što se SDA ranije služila istim „tehnikama blokade“.

– To je jedan od načina da se čitava priča razvodni, da u tehničkom dijelu ostane Radončić, kao što je Dodik razvodnio priču o Staši Košarcu. Ali, ako nije to, ako je stvarno strah od mogućih blokada, mogu reći da je taj strah realan – smatra politički analitičar Slavo Kukić, dodajući da bi, ako dođe do blokada, akter mogao biti SNSD upravo zbog ranijih blokada SDA imenovanja kadrova iz Republike Srpske.

Podsjeća da se SDA služila blokadama kada su bila u pitanju imenovanja mnogih članova Savjeta ministara BiH.

– Bilo kako bilo, ništa se specijalno neće dogoditi; niti će Savjet ministara bolje da funkcioniše dođe li drugi ministar umjesto Radončića, niti će biti veliki gubitak ako to sve bude funkcionisalo bez njega – smatra Kukić.

Ističe da je građanima sasvim svejedno ko je ministar, ko sjedi u Savjetu ministara i da li iko sjedi tamo, jer Savjet ministara ionako ne funkcioniše kako treba.

Podsjećamo, Fahrudin Radončić, koji je i lider SBB, iznenada je podnio ostavku na mjesto ministra bezbjednosti BiH, te izašao iz dosadašnje vladajuće većine. Do imenovanja njegovog nasljednika poslove iz sektora bezbjednosti BiH će obavljati Nedeljko Jović, zamjenik ministra bezbjednosti.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 Ostavite komentar: