Šta najavljeni ulazak Hrvatske u zonu Šengena znači za Republiku Srpsku i FBiH?

Hrvatska bi uskoro mogla da postane članica zone Šengena. Prema nezvaničnim informacijama iz Brisela Zagreb je ispunio tehničke uslove i ostalo je da se donese politička odluka.

Hrvatska od 1. januara preuzima predsjedavanje Evropskom unijom, i ta tema je u vrhu njenih prioriteta. Ulazak Hrvatske u Šengen otvara pitanje da li će se i šta promijeniti za građane i privrednike BiH prilikom ulaska u tu zemlju.

Nepregledne kolone i sati čekanja, svakodnevica u ljetnom periodu, ali i tokom praznika na granicama BiH i susjedne Hrvatske, uskoro bi mogle postati još gore. Pomjeranje zone Šengena na granicu sa BiH dovešće i do promjena u kontrolama na graničnim prelazima.

– Kada je u pitanju izlazak iz BiH, odnosno Republike Srpske u Republiku Hrvatsku, u smislu njihovog ulaska u Šengen zonu, svakako će donositi određene promjene u smislu pojačane kontrole. Tu prije svega mislimo na kontrolu granične policije susjedne Republike Hrvatske – rekao je Ratko Kovačević portparol Uprave za indirektno oporezivanje.

U Graničnoj policiji BiH su nam rekli da, što se njih tiče, ništa se neće promijeniti.

Iz hrvatske policije na naše upite o mogućim reprekusijama ulaska Hrvatske u Šengen, po građane BiH, ni nakon četiri dana, nismo dobili odgovore. Nismo jedini.

U Ministarstvu spoljne trgovine BiH rekli su da to neće uticati na slobodu kretanja roba i usluga ali nisu precizirali da li će procedure izvoza roba iz BiH, na samoj granici, biti drugačije.

Iz Privredne Komore Republike Srpske kažu da imaju informacije da se neke stvari već mijenjaju.

– Prema određenim informacijama, doduše nezvaničnim, od strane pojedinih privrednika, jeste da već na nekim graničnim prelazima, prvenstveno GP Gradiška, da se već dešavaju određene promjene u tom samom procesu ali da one za sada ne predstavljaju nikakav poseban problem privrednicima posebno onima koji su i do sada izvozili u one zemlje koje su u Šengenu – naveo je Vladimir Blagojević portparol Privredne komore Republike Srpske.

Zeleno svjetlo za ulazak Hrvatske u Šengen očekuje se u septembru, međutim to još ne znači i da je Hrvatska završila posao. Rumuniji i Bugarskoj je prije pet godina odobren ulazak, ali zbog blokade, prije svega Holandije, Francuske i Njemačke, još nisu postale dio tog kluba.

 

Izvor:(RTRS)

Ostavite komentar: