Šta je ANP ili Godišnji nacionalni plan?

Godišnji nacionalni program na bh. političkoj sceni podigao je prašinu i tenzije. Većina građana u medijima danima sluša o njemu.

Godišnji nacionalni program jeste u vezi sa NATO-om, ali ni približno toliko da se između njega i ulaska u NATO može staviti znak jednakosti, kaže struka. ANP je samo jedna u nizu stepenica koja vodi do NATO-a, jer se njime u Briselu aktivira MAP, odnosno Akcioni plan za članstvo u NATO.

“Radi se o dokumentu koji je domaći proizvod, kojeg su pisali članovi Komisije, odnosno, vjerovatno neka stručna služba, ali u kojem, kada ga pažljivo iščitate, riječ je inače o obimnom dokumentu od 165 stranica, vi shvatate da NATO nije samo vojna organizacija, nego i politička, jer u onome što je izloženo kao obaveze koje BiH uraditi u narednoj godini, shvatate da bi NATO bio prisutan u svakoj sferi, u svakoj pori društvenog života u BiH, ne samo kada je riječ o vojnim pitanjima”, objašnjava Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka.

Stopiranje Godišnjeg nacionalnog programa, ne znači stopiranje procesa integracije u Evropsku Uniju. “Ova dva procesa nisu povezana”, jasan je Ćeranić.

“Kakve veze ima ANP i njegovo usvajanje sa formiranjem vlasti, sa putem BiH u Evropsku Uniju? I Vigemark je to dao do znanja, dakle, nema nikakvog dodira”, kaže Ćeranić.

Ukoliko bi se ANP i poslao u Brisel, to ne znači niti više odškrinuta vrata Evropske Unije, niti ekspresan prijem u NATO. Primjeri iz prakse drugih zemalja govore da proces pridruživanja NATO-u ne ide brzo, uprkos redovnom predavanju ANP-a. Sjeverna Makedonija je 14 godina predavala Godišnji nacionalni program, Gruzija to čini već deset godina zaredom, ali naznaka o pridruživanju još uvijek nema.

 

Izvor:(ATV)Ostavite komentar: