Šta bi donijelo ukidanje Vijeća naroda RS i Doma naroda FBiH

Da li treba ukinuti Vijeće naroda Republike Srpske i, ako se ono ukine, da li će to povući i ukidanje Doma naroda Federacije BiH, te kakve bi to posljedice izazvalo po manjinske narode u ova dva entiteta, tačnije Srbe i Hrvate u FBiH, odnosno Hrvate i Bošnjake u Srpskoj – pitanja su o kojima se ponovo povela rasprava u javnosti.

Zagovornici ostanka Vijeća naroda Republike Srpske tvrde da ta institucija štiti prava dva manjinska naroda u RS, tačnije Hrvata i Bošnjaka, te da bi bez nje ostali bez mogućnosti da zaštite svoje nacionalne interese.

S druge strane, zagovornici ukidanja Vijeća naroda tvrde da ta institucija često blokira rad i odluke Narodne skupštine Republike Srpske, a stalnim potezanjima vitalnog nacionalnog interesa usporava zakonodavnu vlast u Srpskoj.

Pored toga, kako tvrde, godišnje se izdvajaju i ogromna sredstva za njeno finansiranje. Naime, delegati u Vijeću naroda Srpske mjesečno primaju u prosjeku oko 2.500 KM, plus minuli rad. Nešto veću platu dobijaju predsjedavajući i potpredsjedavajući Vijeća naroda RS, te šefovi klubova, i ona u prosjeku dođe oko 3.000 KM. Time se može zaključiti da se za neto plate 28 delegata u Vijeću naroda godišnje iz budžeta izdvaja oko 880.000 KM, a kada bi se tome dodali i porezi i doprinosi na plate, cifra bi premašila milion maraka.

Delegati

Vijeće naroda RS, koje smo isto dobili zahvaljujući OHR, broji po osam delegata iz svakog konstitutivnog naroda i četiri delegata iz reda ostalih, a svoju zakonodavnu vlast obavlja u cilju zaštite vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda.

Pri tome ne učestvuje u postupku donošenja zakona, propisa i drugih akata s Narodnom skupštinom RS, nego vrši kontrolu izglasanih zakona, propisa i akata u NS RS radi utvrđivanja da li se izglasanim zakonom, propisom ili aktom ugrožavaju vitalni nacionalni interesi konstitutivnih naroda.

Iako se uloga Vijeća naroda ne može ocjeniti kao pretjerano važna u političkom i javnom životu, jer ne može sudbonosno uticati na bilo kakvu važnu odluku, s druge strane pojam vitalnog nacionalnog interesa široko je definisan, što dovodi do zloupotreba, pa se često povlači mehanizam za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa za sve i svašta.

“Petričeva izmišljotina”

Upravo je to glavni razlog zbog čega političari iz Srpske sve češće zagovaraju ukidanje Vijeća naroda.

Posljednja u nizu tih izjava mogla se čuti i ovih dana od strane srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji smatra da Vijeće naroda nije trebalo ni da postoji i da bi u narednom periodu trebalo učiniti sve da ono bude ukinuto.

– Vijeće naroda je izmišljotina visokog predstavnika Volfganga Petriča, koji je to nametnuo Narodnoj skupštini. U Ustavu BiH i Dejtonskom sporazumu ne postoji Vijeće naroda, postoji samo Narodna skupština – rekao je Dodik.

Dodao je da kroz promjenu Ustava Republike Srpske, koja se priprema, treba, ako ne eliminisati Vijeće naroda iz parlamentarnog života, onda barem drastično smanjiti mogućnost da se na ovaj način onemogućava rad najvišeg organa vlasti.

Kladionice

Na Dodikovu izjavu odmah su reagovale stranke iz Federacije navodeći kako bi u tom slučaju trebalo ukinuti i Dom naroda FBiH, jer se i tamo često dešavaju zloupotrebe.

Član Predsjedništva Željko Komšić tvrdi da Dom naroda u FBiH ima nesrazmjerno veća ovlaštenja nego Vijeće naroda u Srpskoj.

On smatra da u postojećim okolnostima, gdje imamo dva entiteta, nije dopustivo nikakvo ukidanje pariteta u načinu funkcioniranja entitetskih vlasti, iako, ponavlja, Dom naroda ima puno veća ovlaštenja nego Vijeće naroda, pa se kladionice ili slično proglašavaju vitalnim entitetskim interesom.

I dok političari zagovaraju ukidanja, pravnici upozoravaju da bi u tom slučaju trebalo mijenjati Ustav. Da bi mijenjali Ustav te izmjene se trebaju potvrditi u NSRS, a potom i u Vijeću naroda.

Međutim, za tu odluku se mora obezbijediti dvotrećinska većina u Vijeću naroda. To bi praktično značilo da bi u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda promjenu Ustava moralo da potvrdi najmanje pet Bošnjaka.

Osjetljiva tema

Profesor na Pravnom fakultetu u Banjaluci Vitomir Popović kaže da se ukidanju Vijeća naroda, što bi automatski povuklo i pitanje ukidanja Doma naroda, treba pristupiti veoma pažljivo, jer je riječ o osjetljivim stvarima.

– I Vijeće naroda i Dom naroda su u funkciji zaštite interesa manjinskih naroda. U Ustavu mora biti predviđen mehanizam kako i na koji način će ti narodi biti zaštićeni. To se može rješavati na više načina, ali se mora jasno i precizno definisati šta je to što predstavlja te takozvane nacionalne vitalne interese – upozorava Popović.

Dodaje da je činjenica da se u posljednje vrijeme za sva pitanja pokreće mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i na taj način se blokira veliki broj odluka koje donosi NS RS.

Popović kaže da bi stručnjaci koji se bave tom materijom trebali da nađu način kako da se ta pitanja urede, a da ne budu dovedena u pitanje prava manjinskih naroda na nekom prostoru.

– To se mora vrlo pažljivo izanalizirati i treba se učiniti sve da ne dođe do nikakvih zloupotreba. Ovaj način na koji je to uređeno kod nas nije dobro. Napravljena je institucija koja ne može imati tretman i status kakav sad ima, jer je izvan osnovnog sistema, Ustava i funkcionisanja Srpske. Dale su se ogromne plate i sredstva za nikakav rad, i uz to još imate česte blokade koje nanose štete Srpskoj – ističe Popović.

On kaže da treba naći zakonsko uporište i rješenja koja će biti u skladu sa standardima koji postoje u drugim zemljama. Jasno se mora definisati, kako kaže Popović, šta spada u čiju nadležnost.

Anomalije

Delegat u Domu naroda FBiH i predsjednik Regionalnog odbora DNS za Federaciju Nikica Bosnić kaže da treba jasno definisati šta je nacionalni interes. On ističe da zagovornici ukidanja Vijeća naroda i Doma naroda trebaju da vode računa o manjinskim narodima u entitetima.

– Ukidanje Doma naroda bi bilo loše, posebno za Srbe koji su najmalobrojniji narod u Federaciji. To bi nas još više degradiralo, jer je zaštita vitalnog nacionalnog interesa jako važna, kako za nas Srbe, tako i za Hrvate – ističe Bosnić.

Kaže da postoje i drugi mehanizmi da se zaštiti nacionalni interes jednog naroda, ali da način na koji se u ovom momentu pristupa tom problemu u BiH nije prihvatljiv za manjinske narode u entitetima.

– Ne bi bila sporna izmjena zakonodavstva ukoliko bi došli do određenog konsenzusa da se nacionalni interes zaštiti na neki drugi način. Međutim, to je nešto što zadire u Dejtonski mirovni sporazum i izmjenu kompletnog izbornog zakonodavstva, tako da mislim da u dogledno vrijeme to nije realno očekivati – ističe Bosnić.

Dodaje da za sada treba prihvatiti situaciju kakva jeste i nastojati da se anomalije u Vijeću naroda RS i Domu naroda FBiH isprave u smislu da nacionalni interes nije sve ono što padne nekome na pamet.

 

Izvor:(SrpskaInfo)

 

 

Ostavite komentar: