Srpski član Predsjedništva BiH reagovao: Šmitove odluke neće biti sprovedene u Srpskoj

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da svaka odluka Kristijana Šmita neće biti sprovedena u Republici Srpskoj.

Dodik je povodom najave Šmita da će se pozabaviti Republikom Srpskom i njenom imovinom, rekao da je svaka njegova odluka za Republiku Srpsku nelegalna.

“Mi znamo našu politiku. Svaka njegova politika je nelegalna i neće biti sprovedena. On pokušava da se dodvori Sarajevu. Ako hoćete u Sarajevu da budete dobri, onda samo možete da napadnete Republiku Srpsku. Svaka njegova odluka biće odbijena, neće biti primjenjiva, neće biti objavljena u Službenom glasniku – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Beogradu.

Naglasio je da će se Srpska, u vezi s pitanjem imovine, samo držati Ustava BiH prema kome sve ono što nije izričito dato BiH pripada entitetima.

“Imovina ni izričito niti paušalno nije data BiH, a oni hoće da nam je otmu. Pa naravno da neće. Pitanje imovine opredijeliće naše političke akcije u narednom periodu i one će biti adekvatne onom što oni pokušavaju da urade”, rekao je Dodik.

On je rekao da Šmita ranije nisu prihvatili Hrvati, a da ga sada ne prihvataju ni Bošnjaci, te da bi volio da i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ne razgovara s Šmitom jer on nema legitimitet.

Dodik je dodao da mu Šmit, koji ne znači ništa, spočitava i susrete sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, podsjetivši da se sa Putinom sreo tri puta u devet mjeseci, a kritike dolaze i od Britanaca koji uporno rovare po BiH.

Kristijan Šmit, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske je rekao za “Fejs” televiziju da će “uskoro uraditi nešto u vezi s državnom imovinom, što će se odnositi na Republiku Srpsku”.

Ostavite komentar: