Srpskainfo: SNSD raste , PDP stabilan, ostali “popadali”

Trećina građana u Republici Srpskoj i dalje najviše vjeruje SNSD, čiji je rejting u blagom porastu u odnosu na period od prije dvije godine, dok sve ostale stranke, izuzev Ujedinjene Srpske i PDP, bilježe pad podrške građana, rezultati su ovo istraživanja koja su rađena u osam opština i gradova u Srpskoj, a u koje je Srpskainfo imala uvid.

Istraživanje, koje je rađeno za potrebe SNSD, pokazuje da rejting te stranke oscilira u posljedne dvije godine za oko dva odsto i trenutno iznosi 33,20 odsto. S druge strane, primjetan je pad podrške njihovim koalicionim partnerima, što je očekivano, posebno u slučaju DNS i Socijalističke partije RS, koje su pretrpjele cijepanje i osipanje članstva.

Tako je, na primjer, DNS prije dvije godine uživao povjerenje 14,44 odsto građana, a u maju ove godine 6,90 odsto. Rejting DEMOS-a trenutno je 4,2 odsto.

Rejting Socijalističke partije RS je nakon cijepanja pao sa 8,19 odsto na 4,10 odsto, dok je rejting partije nastale cijepanjem ove stranke (SPS) trenutno 2,20 odsto.

Pad rejtinga bilježi i NDP sa 4,12 odsto, koliko su imali prije dvije godine, na 1,70 odsto. Jedini rast rejtinga bilježi Ujedinjena Srpska, sa 3,09 koliko su imali prije dvije godine na 3,90 odsto u maju ove godine.

I najveća opoziciona partija, SDS, bilježi pad rejtinga, sa 18,04 na 14,10 odsto. Za razliku od SDS, njene koalicione kolege u PDP imaju isti rejting kao prije dvije godine i on iznosi oko 10 odsto.

Ukoliko se uporede pojedini gradovi i opštine u Republici Srpskoj primjetno je da su neke stranke u protekle dvije godine doživjele ogroman pad u njima, dok su neke ostale na istoj poziciji ili duplo uvećale rejting.

KAKO JE NA LOKALU

Trka za Prijedor

Kada je u pitanju Prijedor, grad oko kojeg je već nastao politički rat na relaciji SNSD-DNS, istraživanja pokazuju da će borba između njihovih kandidata biti izuzetno tijesna. Rejting SNSD u maju ove godine u Prijedoru je iznosio 29,50 odsto, što je rast od sedam odsto u odnosu na period od prije dvije godine. U stopu ga slijedi DNS, čiji je rejting sada 27,60 odsto.
Pad rejtinga u ovom gradu bilježi i SDS, za oko četiri odsto, dok je PDP otprilike na istom nivou kao prije dvije godine. I SP RS bilježi blagi rast, dok ostale stranke imaju isti rejting kao na opštim izborima prije dvije godine.

Istraživanja pokazuju da će biti potpuno neizvjesna trka za gradonačelnika Prijedora, te da će presuditi oni koji su trenutno neodlučni u tome kome dati svoj glas. Na pitanje ko će biti gradonačelnik, oko 41 odsto ispitanika je svoj glas dalo Daliboru Pavloviću iz SNSD, a 39,5 odsto Zlatku Ritanu iz DNS. Oni ispitanici koji su rekli da će na izborima glasati za DNS naveli su da je po njima najbolji kandidat za gradonačelnika Prijedora upravo Ritan, a potom slijedi aktuelni gradonačelnik Milenko Đaković.

Bijeljina

Uprkos odlasku Miće Mićića iz SDS zanimljivo je da rejting ove stranke u tom gradu nije pao. Istraživanje je pokazalo da SDS i SNSD imaju podjednake šanse u Bijeljini na ovogodišnjim lokalnim izborima.
– Opšti utisak je da je stanje haotično i to se vidi po građanima koji mnogo vremena provode razmišljajući o odgovorima prije nego se odluče – navodi se u istraživanju.
Dodaje se da novoformirana stranka Miće Mićića još nije prepoznata na terenu među građanima, te da je tek 2,90 odsto ispitanika reklo da bi glasalo za nju.

Rejting SNSD u tom gradu je sa 26,62 odsto skočio na 29,10 odsto, a blagi rast bilježi i SDS, čiji je rejting 23 odsto. Ostale stranke bilježe pad rejtinga u Bijeljini, a iznenađenje je Ujedinjena Srpska, koja bilježi rast sa 1,13 na 4,50 odsto.

Drašković mrsi račune strankama

Iznenađenje je i Trebinje, u kojem je preko jedna trećina ispitanika bila neodlučna u tome kome bi dali svoj glas. Sudeći po rezultatima ovog istraživanja, sve stranke trenutno bilježe ogroman pad u Trebinju. Tako SNSD, čiji je rejting prije dvije godine u tom gradu iznosio 52,47 odsto, danas iznosi 35,10 odsto. Sličan pad bilježe i druge stranke, a iznenađenje je DEMOS, čiji je rejting u tom gradu trenutno veći od DNS, US i NDP.
Za pad rejtinga stranaka u Trebinju je, po svemu sudeći, zaslužan biznismen Rodoljub Drašković, koji je nedavno osnovao vlastitu stranku pod nazivom Hercegovački narodni pokret – Rodoljub Drašković, i trenutno je najozbiljnija konkurencija SNSD kada je u pitanju mjesto gradonačelnika Trebinja.
Draškovićev trenutni rejting u Trebinju je 39 odsto, dok je rejting aktuelnog gradonačelnika Mirka Ćurića 51 odsto. Oko 50 odsto anketiranih smatra da je Drašković najbolji kandidat opozicije za gradonačelnika Trebinja, dok oko 33 odsto njih smatra da je to poslanik Nebojša Vukanović.

 

Rast PDP u Istočnom Novom Sarajevu

Istraživanje rađeno u Palama i u Istočnom Novom Sarajevu pokazala su da će i ovdje izbori biti neodlučni. I dok SNSD na Palama bilježi rast za pet odsto u Istočnom Novom Sarajevu ta stranka doživljava drastičan pad rejtinga od čak 14,50 odsto. Istovremeno, SDS i DNS bilježe pad rejtinga na Palama, dok je jedino PDP za sada stabilna.

Kada je u pitanju Istočno Novo Sarajevo pad rejtinga je evidentiran kod svih stranaka, izuzev PDP, koja bilježi rast povjerenja za skoro 100 odsto u odnosu na 2018. godinu. Tako je rejting PDP u protekle dvije godine sa 5,47 odsto porastao na 10 odsto.

Milićević najozbiljniji kandidat

Sudeći prema rezultatima ovog istraživanja, lokalni izbori će ove godine biti burni i u Tesliću, gdje SDS i SNSD imaju podjednake šanse. Ono što je zanimljivo jeste da je rejting SDS porastao u odnosu na SNSD.
Rejting SNSD je sa 24,29 pao na 21 odsto dok je SDS sa 20,85 odsto porastao na 24,10 odsto. Iza ove dvije stranke slijedi Socijalistička partija RS dok ostale stranke bilježe pad rejtinga.

Aktuelni načelnik Teslića Milan Milićević (SDS) dobio je podršku 40,7 odsto ispitanika, dok bi za Dragana Bogdanića iz SNSD glasalo 30,5 odsto građana, a Dragutina Škrebića iz SP RS 21,9 odsto.

Rekordna podrška Miloševićevoj

Poslanica SNSD u parlamentu Srpske Mara Milošević najozbiljniji je kandidat SNSD za načelnika Modriče, jer su istraživanja pokazala da je njen trenutni rejting čak 45,50 odsto.
Njen partijski kolega Miloš Krekić uživa povjerenje tek 23,80 odsto anketiranih građana.

Istraživanja pokazuju da je rejting SNSD u Modriči u blagom rastu u odnosu na 2018. godinu i trenutno iznosi 31,80 odsto, dok ostale stranke, izuzev PDP, bilježe pad rejtinga. Čak 35 odsto ispitanika bilo je neodlučno za koga će glasati, pa će njihovi glasovi vjerovatno biti presudni na izborima.

Izvor: Srpskainfo

Ostavite komentar: