“Srpska za poštovanje izvornog Dejtona”: Dodik na Delfi ekonomskom forumu u Grčkoj

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik boravi u Atini, gdje učestvuje na šestom Delfi ekonomskom forumu, a u obraćanju je rekao da Republika Srpska pokušava odbraniti svoj status i autonomiju.

“Srpska ne teži secesiji i isključivo se zalaže za poštovanje izvornog Dejtonskog mirovnog sporazuma”, naglasio je Dodik, prenosi RTRS. Dodik je rekao da u BiH postoji konsenzus o evropskim integracijama, ali da je potrebno prvo raditi na mnogim ekonomskim i političkim parametrima.

“Ne možemo govoriti o evropskom putu, a da ne govorimo o aktuelnoj političkoj situaciju u BiH. Mnogi smatraju da BiH ima sistemsku grešku u smislu svog postojanja. Različita su mišljenja – prema jednom od njih, potpisivanjem Dejtonskog sporazuma BiH je počela proces integracija. Druga mišljenja idu u pravcu stvaranja unitarne zemlje, treća ka tome da je potrebno sačuvati svu autonomiju, a četvrta da BiH treba da se raziđe mirnim putem”, rekao je on.

Dodik je naglasio da u svijetu ne postoji zemlja u kojoj visoki predstavnik odlučuje o unutrašnjim pitanjima, te da je međunarodna zajednica u BiH, posredstvom visokog predstavnika, nametnula mnoge reforme koje ne daju nikakv efekat.

“Zbog svega toga BiH je danas znatno složenija zemlja, a mnogi čak smataraju i propala pa čak i zemlja zamrznutog konflikta, koja ne može da nađe bazični unutrašnji konsenzus”, rekao je Dodik.

Dodik je juče razgovarao sa najvišim zvaničnicima Grčke. Sa premijerom Krijakosom Micotakisom razgovarao je o političkim i ekonomskim temama, istakavši da je BiH podijeljeno društvo i da su visoki predstavnici svojim odlukama razorili Dejtonski sporazum. Zahvalio se za podršku i za činjenicu da Grčka nije pristala da bude dio snaga koje su bombardovale u okviru NATO pakta Republiku Srpsku i srpski narod u cjelini.

Što se tiče ekonomskih tema, Dodik ocjenjuje najvažnijim dogovor da turisti iz BiH u Grčku ulaze na način na koji to čine turisti iz Srbije – uz negativan pi-si-ar test ili sertifikat da su vakcinisani. Dodik i predsjednica Grčke Katerina Sakelaropulu razgovarali su o posljedicama pandemije virusa korona i izrazili nadu u brzi povratak u normalnost, što bi omogućilo i ekonomski oporavak. Istaknuti su odlični bilateralni odnosi, naglašavajući da postoji više mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomije.

Dodik je razgovarao i sa predsjednikom grčkog parlamenta Konstantinosom Tasulasom i ministrom inostranih poslova Nikosom Dendijasom. Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH sastao se u Atini i sa predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem.

Ostavite komentar: