Srpska osniva svoju agenciju za lijekove? Poslanici Narodne skupštine sutra raspravljaju

Republika Srpska osniva svoju agenciju za lijekove, čime će se ostvariti prijetnja srpskog člana Predsjedništva i lidera SNSD, Milorada Dodika, da će Agenciju za lijekove BiH protjerati iz RS nakon što je njenog direktora Aleksandra Zolaka proglasio za “neprijatelja broj jedan Republike”.

O novoj agenciji za lijekove sutra bi trebala da raspravlja Narodna skupština RS na posebnoj sjednici na čijem dnevnom redu će se naći dvije tačke.

Prva je Informacija o problemima isporuke kiseonika odgovarajuće kvalitete i koncentracije propisane za lijek javnim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj za vrijeme vanredne situacije izazvane virusom korona, a druga Prijedlog zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske, po hitnom postupku.

Predloženim zakonom o lijekovima uređuju se definicije lijekova i medicinskih sredstava za upotrebu u humanoj medicini, proizvodnja, ispitivanje i promet lijekova i medicinskih sredstava, kao i uslovi i mjere za obezbjeđivanje kvaliteta, bezbijednosti i efikasnosti lijekova i medicinskih sredstava.

Pored toga, ovim zakonom se osniva agencija za lijekove i medicinska sredstva Republike Srpske, kao ovlašteni organ nadležan za oblast lijekova i medicinskih sredstava koji se proizvode i upotrebljavaju u medicini u Republici. Osim agencije, zakonom je definisano i osnivanje četiri komisije koje će djelovati u sklopu nje.

Da će Srpska uskoro imati svoju agenciju najavio je upravo prvi čovjek SNSD, Milorad Dodik nakon što je Srpsku danima potresala afera „kiseonik“ za koju je direktno okrivio Zolaka.

“Mi ćemo za 2-3 dana predložiti leks specijalis Narodnoj skupštini koja će to usvojiti i regulisati pitanje snabdijevanja bolnica. Suština tog zakona jeste da će biti proglašeno nevažećim djelovanje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH na prostoru Republike Srpske i uspostavljen novi sistem. Gospodin Zolak je državni neprijatelj broj jedan Republike Srpske, a od kraja iduće sedmice Agencija za lijekove BiH neće djelovati na prostoru Srpske tako da može da se preseli u Federaciju i nastavi da izmišlja te stvari koje je do sada izmišljao”, rekao je nedavno Dodik, piše Srpskainfo.

Ostavite komentar: