Srpska odaje počast i ne zaboravlja: Obilježavanje 26 godina od stradanja Srba u “Oluji”

U više mjesta u Republici Srpskoj od danas do subote, 7. avgusta biće obilježeno 26 godina od stradanja Srba u zločinačkoj akciji hrvatske vojske i policije “Oluja” 1995. godine, najavljeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas”.

Prema programu obilježavanja, danas će u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci u 11 časova biti služen parastos stradalim Srbima, a u 12.30 časova predviđeno je polaganje vijenca na spomenik stradalim Krajišnicima na Dinari na Perduovom groblju.
Sutra će u Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu u 10 časova biti služen parastos stradalim Srbima, u 10.45 časova sa “mosta spasa” biće spušteni vijenci u rijeku Unu, a u 11.45 časova kod Spomen krsta u Svodni planiran je pomen i polaganje vijenaca.
U subotu, 7. avgusta, u mjestu Janjile, na Petrovačkoj cesti gdje je hrvatska avijacija bombardovala izbjegličke kolone, u 11 časova biće služen parastos i položeni vijenci na spomen-krst, a u 12 časova organizovana posjeta Spomen-sobi u Driniću.
Organizator obilježavanja je “Veritas” u saradnji sa lokalnim zajednicama i Srpskom pravoslavnom crkvom.
U akciji “Oluja” u avgustu 1995. godine sa vjekovnih ognjišta protjerano je više od 220.000 Srba, a njih oko 2.000 je poginulo i nestalo.

Ostavite komentar: