Srnin izvor iz PDP-a tvrdi: Sukob Stanivukovića i Trivićeve razara stranku

Nezapamćeni gaf koji je priredio gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, kada je sa “bubicom” za snimanje na reveru svog sakoa došao na sastanak sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i najvišim zvaničnicima Republike Srpske, pored javnosti u Srpskoj, Srbiji i regionu, izazvao je nevjericu i čuđenje i kod mnogobrojnih članova PDP-a, čiji je Stanivuković član, a dobrim dijelom i opozicije u Republici Srpskoj, tvrdi agencija Srna, pozivajući se na neimenovani izvor iz PDP-a.  

Jedan od visokih funkcionera te stranke za Srnu kaže da je duboko razočaran zbog jučerašnjeg Stanivukovićevog gafa i da je “ovakvo ponašanje Stanivukovića, koji je pun iluzija, strasti i zaslijepljenosti za kratko vrijeme na funkciji gradonačelnika, prevršilo svaku mjeru”.

Srnin sagovornik je rekao da zbog neodgovornog i nezrelog ponašanja, kao i samopromocije, Stanivukovića opstruiše dobar dio rukovodstva vlastite stranke.

“Stanivuković se od trenutka kada je preuzeo funkciju banjalučkog gradonačelnika bavi isključivo ličnom promocijom koju mu, kao i u predizbornoj kampanji osmišljava Kragujevčanin sa beogradskom adresom Đorđe Belamarić uz asistiranje jedne banjalučke marketinške agencije, a PDP se uopšte ne pita za bilo šta. Ta Stanivukovićeva politička narcisoidnost produbila je njegov, od ranije prisutni sukob sa poslanikom Jelenom Trivić koja uživa veliko povjerenje Mladena Ivanića, počasnog predsjednika ove stranke”, istakao je isti izvor.

Prema njegovim riječima, pomenuti animozitet između Stanivukovića i Trivićeve pojačan je u posljednje vrijeme, jer se Stanivuković protivi mogućnosti da Trivićeva bude kandidat za predsjednika Republike Srpske, a eventualno i za srpskog člana Predsjedništva BiH.

“Stanivuković za to ne želi ni da čuje, proglašavajući Trivićevu, u svom krugu političkih pratilaca, politički nepismenom”, navodi sagovornik Srne.

On tvrdi da je pred posljednje izbore, prema istraživanju javnog mnjenja kojeg je radio PDP, “Trivićeva imala veću naklonost javnosti od Stanivukovića koji je bio frustriran zbog toga i to ispitivanje proglasio ništavnim”.

“Jelan Trivić, opet, u svom užem okruženju tvrdi da ‘pare ne mogu sve pa ni one kojim mlatara Stanivuković’, da je ‘mali nedorastao i da naopako i poremećano rezonuje’. U noći kada se saznalo da će Stanivuković biti novi gradonačelnik Banjaluke, on je u sjedištu stranke, prijeteći prstom, rekao: ‘Ja sam pobijedio i nemoj ko da bi davao bilo kakve izjave osim mene. Jel jasno!'”, rekao je on.

Isti izvor navodi da “u narednom periodu neće doći do promjena u vrhu PDP-a, što je Stanivuković bliskim saradnicima najavljivao, jer bi pri tom pokušaju Jelena Trivić nastojala da zaštiti interese aktuelnog predsjednika Branislava Borenovića”.

“Stanivukovićeva ambicija da osnuje sopstvenu stranku, odnosno pokret neće biti realizovana u dogledno vrijeme ali će ta ambicija i njegov nastup generalno predstavljati potencijalni generator daljih podjela unutar naše stranke. Međutim, i sam Borenović u svom partijskom okruženju ističe da Mladen Ivanić svojim političkim djelovanjem i medijskim istupima poprilično nanosi štetu sveobuhvatnim interesima PDP-a. Sve to motivisano je jednim dijelom i nastojanjima Ivanića da naruši kredibilitet aktuelnog predsjednika naše partije, tvrdeći da Borenović ne posjeduje adekvatne kapacitete za preuzimanje neke od vodećih funkcija na političkoj sceni Republike Srpske”, istakao je izvor Srne iz PDP-a.

U skladu sa tim, kaže on, “Borenović se nedavno distancirao od Ivanića otvoreno ispoljavajući nastojanje da se odupre Ivanićevim direktivama u pogledu određivanja strateškog političkog kursa PDP-a”.

“Ali istaknuti predstavnici SDS-a i DNS-a mišljenja su da se Borenović i dalje nalazi pod uticajem Ivanića, smatrajući ga još nedovoljno politički zrelom osobom i političarem koji bi preuzeo neku od značajnih funkcija u državnom aparatu Republike Srpske, u slučaju pobjede opozicije na narednim izborima”, navodi isti izvor.

On je ocijenio da je prisustvo Stanivukovića u PDP-u pretvorilo ovu stranku u “zagušljivu političku kuhinju a glavni kuvar – Stanivuković ne dozvoljava da tu kuhinju niko provjetri, posebno ne Jelena Trivić”.

Ostavite komentar: