Srbija pomaže Republici Srpskoj sa 25 miliona evra

Srbija će pomoći Republiku Srpsku sa 25 miliona evra do kraja godine kako bi se održala likvdnost i sposobnost budžeta da izvrši sve svoje obaveze, rekao je za Tanjug srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik posebno zahvaljuje predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na njegovom razumijevanju za poziciju Republike Srpske i na političkom i na ekonomskom planu, te ističe da je u posljednje vrijeme Srbija odobrila preko 32 miliona evra pomoći za lokalne zajednice u Republici Srpskoj.

Kaže da je tih 25 miliona evra najveći i najznačajniji obim pomoći koji je Republika Srpska ikad imala od Srbije, te dodaje da “samo veliko razumijevanje predsjednika Vučića znači da je to moguće”.

Prema njegovim riječima, sve opštine kao i četiri u Federaciji BiH koje imaju srpsku većinu dobijaju pomoć od Srbije.

Dodik je zbog toga zahvalio predsjedniku Vučiću i njegovom timu, ministru finansija Srbije, premijerki Ani Brnabić kao i cijeloj Vladi i svima okupljenima oko ideje da se pomogne Republici Srpskoj.

U razgovorima juče i danas sa Vučićem dogovoreno je da se pomogne i opštinama u Federaciji BiH sa većinskm srpskim stanovništvom koje, kako Dodik navodi, federalni organi vlasti u Sarajevu potpuno zapostavljaju, gdje se uzurpiraju mnoga prava odlučivanja o infrastrukturnim stvarima i resursima i gdje se pokusavaju degradirati javni sektori, poput zdravstva, obrazovanja.

– Zahvaljujući Srbiji moći ćemo ove godine da koncentrišemo podršku Drvaru od milion evra – kaže Dodik, te navodi da će i druge opštine, poput Bosanskog Grahova, Glamoča i Bosanskog Petrovca dobiti dodatno po 250.000 do 300.000 evra za rješavanje infrastrukturnih problema.

U Bosanskom Grahovu ćemo obnoviti kuću i spomen dom Gavrilu Principu, rekao je Dodik.

– Pomoć Srbije opštinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biće obimna i uticaće značajno na stanje i stabilnost naših javnih računa i rješavanje infrastrukturnih problema – naveo je srpski član Predsjedništva BiH i dodao da u Republici Srpskoj podržavaju napore Vučića u stabilizaciji Srbije.

– Kad čujem ponekad kritike na bilo šta što su Srbi uradili, znam da to rade ljudi koji nikad ništa nisu uradili – rekao je Dodik i zaključio:

– Mislim da Vučić dobro vodi Srbiju i u tom pogledu želim još jednom da izrazim zahvalnost.

 

Izvor:(RTRS)Ostavite komentar: