“Spriječite izrugivanje pravdi”: Srpska udruženja traže od Bramerca da nadgleda suđenje Mahmuljinu

Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata uputili su juče pismo glavnom tužiocu Haškog tribunala Seržu Bramercu, u kojem traže od njega da vrši monitoring sudskog postupka protiv generala tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina pred Sudom BiH.

U pismu koje su potpisali predsjednici Boračke organizacije Republike Srpske i još osam najznačajnijih organizacija proisteklih iz proteklog rata podsjeća se da je Sud BiH 22. januara 2021. godine prvostepeno osudio Mahmuljina na deset godina zatvora, ali da je drugostepenom presudom od 21. septembra ukinuta ta prvostepena presuda i određen pretres pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

“Podsjećamo vas da se Sakibu Mahmuljinu sudilo za neke od najmonstruoznijih zločina počinjenih u prethodnom ratu. Kao primjer brutalnosti može poslužiti činjenica da je u mjestu Stog pronađena masovna grobnica sa 21 tijelom, od čega je njih 17 bilo obezglavljeno”, navodi se u pismu glavnom tužiocu Haškog tribunala.

Prema dostupnim informacijama, navodi se dalje, predmet protiv Mahmuljina je predmet druge kategorije u kojem je istraga započeta u Haškom tribunalu, nakon čega je proslijeđen pravosuđu BiH.

“Iz svega navedenog, molimo vas da svojim autoritetom spriječite izrugivanje pravu i pravdi koja je nedvosmisleno izvršena sramnom odlukom Apelacionog vijeća. Takođe vas molimo da upriličite sastanak sa predstavnicima porodica srpskih žrtava kako bi vas detaljnije upoznali sa ovim sramnim pravnim presedanom. Napominjemo da nemamo povjerenja u pravosuđe BiH nakon ovakve odluke, te vas molimo da, snagom svog autoriteta i funkcije koju obavljate, do kraja ovog postupka vršite njegov monitoring, a kako bi se izbjegla nepravda”, navodi se u pismu.

Advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović kaže da ne može da govori o sadržaju same drugostepene presude dok ne vidi njen otpravak, ali ističe da je dobro što žrtve i javnost u Srpskoj pokazuju interesovanje za predmet Mahmuljin.

“S obzirom na sve što se Mahmuljinu stavljalo na teret, ni prvostepena presuda nije bila rigorozna. Ukoliko je tačno da je Apelaciono vijeće uvažilo samo žalbu odbrane i ukinulo presudu u osuđujućem dijelu, onda su potomci žrtava apsolutno u pravu što negoduju”, kaže Stojanović.

Prema njegovim riječima, Haški tribunal može da vrši monitoring predmeta koje je ustupio Sudu i Tužilaštvu BiH, odnosno koji su iz Haga vraćeni pravosudnim institucijama u Sarajevu.

“Haški tužilac preko VSTS-a BiH može da pokazuje interesovanje za predmet i može da kaže da će pružiti podršku i ustupiti sve eventualne dokaze koje posjeduje, ali ne može da ima direktan upliv u predmet u smislu da učestvuje u vođenju istrage ili dokazivanju optužbi”, objašnjava Stojanović.

Odgovor

Pismo Seržu Bramercu potpisali su čelnici Boračke organizacije Republike Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša RS, Udruženja žena žrtava rata, Saveza RVI, Organizacije starješina VRS, Saveza civilnih žrtava rata, Veterana RS i Zavičajnog udruženja Zavidovićani.

“Nadamo se da ćete nam odgovoriti u što kraćem roku kako bi se izbjegle nesagledive posljedice prema porodicama žrtava, ali i prema pravdi i pravičnosti”, navode u pismu i podsjećaju da je Haški tribunal za ratne zločine odreda “El mudžahedin” osudio bivšeg komandanta tzv. Armije BiH Rasima Delića, kome je Sakib Mahmuljin bio neposredno potčinjen.

Ostavite komentar: