“Spremni smo za izbore u Doboju i Srebrenici”: Dodik najavio novi zakon o porijeklu imovine

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da je ta stranka zajedno sa koalicionim partnerima spremna za ponovljene izbore u Doboju i Srebrenici.

Dodik je na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka privremenog banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a rekao da je u tom smjeru napravljen operativni plan, te da očekuje identične i dobre rezultate kao na prethodnim izborima koji su poništeni u tim lokalnim zajednicama.

“Pripremili smo se na najbolji način za te izbore u cilju da se stavi tačka na tu zavrzlamu koju su napravili CIK, te opozicija u Republici Srpskoj i bošnjačka vlast u Sarajevu. Ponavljanje izbora u Doboju i Srebrenici bilo je nepotrebno”, rekao je Dodik.

Za vakcinaciju se do sada prijavilo 2.100 medicinskih radnika 

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da se do sada za vakcinaciju protiv virusa korona prijavilo 2.100 medicinskih radnika Srpske i zahvalio rukovodstvu Srbije i predsjedniku Aleksandru Vučiću što je obezbijedio vakcinaciju 5.000 zdravstvenih radnika Srpske u Srbiji.

“To za nas znači mnogo imajući u vidu situaciju na tržištu kada je riječ o nabavci vakcina. Činjenica je da je po pitanju sprovođenja vakcinacije Srbija jedna od najboljih u svijetu i veoma sam zahvalan na prilici da naši medicinari prime vakcinu”, izjavio je Dodik.

Dodik je rekao da se do sada za vakcinaciju, nakon anketiranja, prijavilo 2.100 medicinskih radnika Srpske koji su izloženi virusu, te da se vakcinacija u Srbiji može obaviti u Beogradu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

On je rekao da će prijavljenim medicinarima do kraja naredne sedmice biti omogućena vakcinacija.

“Ostalom broju radnika, do 5.000, biće ponuđena vakcinacija, a to su i oni koji rade i izloženi su virusu u gerijatrijskim centrima, privatnim, stomatološkim i drugim ordinacijama”, naveo je Dodik, ističući da Srpska nastavlja uspješnu i kontinuiranu borbu sa pandemijom virusa korona.

Uskoro novi zakon o porijeklu imovine

Predsjednik SNSD-a rekao je da će ova stranka predložiti donošenje zakona o porijeklu imovine i porezu na nezakonito stečenu imovinu.

Dodik je naveo da se u Srbiji takav zakon već primjenjuje.

“Utvrđena je prva verzija prijedloga zakona o porijeklu imovine, a njegov nacrt bi se već u martu našao na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Dodik nakon sastanka privremenog banjalučkog Gradskog odbora SNSD-a.

On je dodao da je povod donošenja ovakvog zakona da bi se prekinule brojne spekulacije o takvoj imovini.

Prema prijedlogu, ona lica koja su pod sumnjom da su nezakonito stekla imovinu trebalo bi da sama dokazuju porijeklo takve imovine, a ako se utvrdi da je ona nezakonito stečena, slijedi sudski postupak.

Dodik je rekao da očekuje da ovaj zakon bude primjenljiv već od maja.

SNSD protiv dolaska novog visokog predstavnika

Istakao je i da se SNSD protivi dolasku novog visokog predstavnika u BiH, te da treba ukinuti njegovu kancelariju, što je i stav Rusije.

“Dakle, ako nema Moskve u izboru novog visokog predstavnika, onda ga nije moguće izabrati”, rekao je Dodik.

On je rekao da se aktuelni visoki predstavnik Valentin Incko ponaša neprincipijelno, te ga je podsjetio na Kurta Valdhajma, Austrijanca koji je boravio na Kozari i ovim prostorima. Naveo je da je Valdhajm imao fašističku prošlost, te da je bio biran za generalnog sekretara UN.

“Učestvovao je u fašističkim falangama koje su se ovdje kretale, a bio je na Kozari 1942. godine i na kraju svoje karijere je okarakterisan kao predstavnik fašističkog pokreta. Valdhajm je umro, ali nije poznato da li je iko u Austriji tražio da se odlikovanja koja je dobio povuku, što govori o neprincipijelnom ponašanju Valentina Incka koji traži od Srpske da se oduzmu odlikovanja ljudima koji su zaslužni za stvaranje Republike”, pojasnio je Dodik.

Dodik je rekao da je Incko ruina koja je na ovim prostorima nepravedno prisutna i nema nikakvu reputaciju.

On je podsjetio da je visoki predstavnik doveden u BiH na osnovu aneksa 10 Dejtonskog sporazuma, te da taj aneks nesumnjivo govori da se novi visoki predstavnik imenuje u proceduri u kojoj strane potpisnice Dejtona predlažu njegovo ime, nakon čega to potvrđuje Savjet bezbjednosti UN.

“To se samo jednom desilo kada je biran Karl Bilt. Svi drugi visoki predstavnici su birani mimo Dejtonskog sporazuma, što je bio blef međunarodnog faktora koji nam je ovdje dovodio ljude koji nisu bili u skladu sa međunarodnim pravom i ugovorom”, rekao je Dodik.

On je dodao da to govori da bi se spriječila lakrdija koju bi izazvalo novo imenovanje visokog predstavnika.

“Obavijestio bih čovjeka /Kristijana Šmita/ koji je predložen da je veoma teško prihvatati nelegalna i nelegitimna imenovanja bez obzira što je to uspostavila praksa ili da to uradi Savjet za implementaciju mira u BiH. Nigdje u aneksu 10 Dejtonskog sporazuma ne piše da taj savjet predlaže visokog predstavnika. Dakle, to pravo je oteto i uzurpirano od strana potpisnica i oni su ga uzeli iako nema nikakve veze sa međunarodnim pravom. Što se nas tiče, takav visoki predstavnik apsolutno ne bi mogao imati legitimitet i neće”, rekao je Dodik.

On je naglasio da je predstavnicima Republike Srpske jasno da će nova američka administracija i EU ovdje sinhronizovano djelovati s ciljem gradnje unitarne i centralizovane BiH – i to pod izgovorom da se tu radi o evropskim integracijama.

“Naš odgovor mora biti vrlo jasan – ne prihvatamo takve politike i ciljeve, te tražimo da se poštuje Dejtonski sporazum. Dejtonska organizacija nije problem funkcionisanja BiH već je to nehtijenje da se ona primijeni i poštuje. Mislim da su velika očekivanja Bošnjaka u tom smjeru nerealna, a mi ostajemo privrženi Dejtonu. Jesmo za evropski put, ali ne onaj koji krši i smanjuje našu autonomiju. Mi na pomenutom putu želimo ojačati našu autonomiju koju smatramo legitimnim ciljem”, poručio je Dodik.

Ostavite komentar: