Sporazum lidera pred krahom

Sporazum koji su prije 15 dana postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, prema izjavama koje su juče date pred sutrašnje dvije sjednice Predsjedništva BiH, pred krahom je.

Sutra su planirane redovna i vanredna sjednica – na prvoj, koja bi trebalo da počne u 11 časova, članovi Predsjedništva bi trebalo da razgovaraju o Godišnjem nacionalnom programu za NATO (ANP), a na drugoj, koja je zakazana sat kasnije, o kandidatu za mandatara za Savjet ministara.

Podsjećamo, kamen spoticanja je to što Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje mandatara (Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS) slanjem ANP-a u Briselu, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi da pristane na to.

Da je sporazum pod znakom pitanja, smatra i Dodik, koji ističe da neko definitivno pokušava srušiti potpisani dokument i da, po njegovom mišljenju, uspijeva u tome. Naglasio je da je dobra atmosfera nakon sporazuma trojice stranačkih lidera o formiranju vlasti u zajedničkim institucijama BiH urušena time što je Komšić sazvao redovnu sjednicu na kojoj je ANP.

“Tražio sam da bude zakazana vanredna sjednica da bismo operacionalizovali taj stranački sporazum, ali je on smatrao da prije toga treba da zakaže redovnu sjednicu”, rekao je Dodik i podsjetio da je bio protiv dnevnog reda koji je predložio Komšić, a za koji je bio i Džaferović.

“Neću da glasam za taj ANP, jer u njemu ima mnogo netačnosti i paušalnih ocjena i mnogo nametnutnih, iznenada upisanih reformi, koje bi trebalo da prođu, kao što je novo otvaranje procesa reformi policije i drugog. To ne dolazi u obzir”, napomenuo je Dodik.

Lider SDA Bakir Izetbegović juče je rekao da neće biti imenovanja mandatara sve dok se ne riješi pitanje ANP-a te potvrdio da je razgovarao s Komšićem i Džaferovićem o predstojećim sjednicama i da očekuje da se danas sve riješi.

“Potpisali smo da ćemo raditi u skladu s Ustavom i zakonom i da ćemo poslati ANP u Brisel, da li reducirani ili nereducirani, kako bi se nakon toga imenovao mandatar. Dakle, bit će obje sjednice”, kazao je Izetbegović. Na novinarsku konstataciju da Dodik neće glasati za ANP, Izetbegović je rekao da se onda neće podržati mandatar i da će se onda kriza produžiti i produbiti. Na pitanje šta će se desiti nakon isteka Sporazuma o principima za formiranje vlasti, Izetbegović je rekao da principi ne mogu isteći.

“Njih imamo ili nemamo. Mogu isteći rokovi. Nakon 5. septembra će doći 6. septembar i nastavićemo se baviti onim što će biti presjek onoga što želimo, a to je redukovani ANP, koji treba da uradi Komisija za NATO”, naglasio je Izetbegović.

Komšić je juče imao sastanak s američkim i britanskim ambasadorima u BiH Erikom Nelsonom i Metjuom Fildom, na kojem je, prema saopštenju iz ove bh. institucije, razgovarano o putu BiH prema NATO-u i EU, koji su komplementarni procesi, te o nužnosti usvajanja potrebnih reformi.

Komšić je zahvalio na bilateralnoj podršci ove dvije države, a sagovornici su razmijenili mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu. Komšić nakon ovog razgovora nije želio da daje izjave te je najavio da će danas naskon sjednica Predsjedništva održati konferenciju za novinare.

Dodik je, komentarišući pitanje šta očekuje od sastanka Komšića s ambasadorima, rekao da svi mogu da se sastaju s kim hoće i razgovaraju o čemu hoće, ali da je protiv bilo kakvog miješanja stranaca u bilo koje procese.

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH, smatra da svaki pokušaj blokade narušava funkcionalnost, stabilnost, sigurnost i samoodrživost BiH, te da može doći do različitih tumačenja sporazuma, ali želi vjerovati da to neće zaustaviti formiranje vlasti na razini BiH, kao i da su navedene formulacije dovoljno jasne da omoguće dogovor hrvatske i bošnjačke strane i kada je u pitanju Mostar i Federacija BiH, odnosno Dom naroda i Predsjedništvo BiH.

 

Izvor:(Nezavisne novine)Ostavite komentar: