Špirić zadovoljan osmomjesečnim predsjedavanjem: Postignuti dobri rezultati

17.10.2023. | 10:53

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić, koji je završio osmomjesečno predsjedavanje ovim domom, istakao je da je zadovoljan rezultatima jer je u ovom periodu održano deset redovnih i jedna hitna sjednica, gdje je usvojeno devet zakona i data saglasnost na 38 međunarodnih ugovora i sporazuma.

“S obzirom na to da sam bio prvi predsjedavajući od konstituisanja ovog saaziva, 16. februara ove godine, mislim da su postignuti dobri rezultati. Počeli smo rad sa novim partnerima u vlasti i uspjeli smo na bazi stranačkih dogovora da usvojimo pet reformskih zakona koji su važni u procesu evropskih integracija, ali i da vrlo brzo usvojimo budžet za ovu godinu i prekinemo privremeno finansiranje”, rekao je Špirić za Srnu.

Od zakona koji su usklađeni sa evropskim standardima, Špirić ističe usvajanje Zakona o slobodi pristupu informacijama na nivou institucija BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, te zakona o organizaciji tržišta vina u BiH i o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu /VSTS/.

Prema njegovim riječima, nije lako usaglasiti zakonska rješenja ni kada je evropski put u pitanju jer često se deklartivno podržavaju evropske integracije, a u stvarnosti se pokušavaju izbjeći ove obaveze radi političkih poena i politikanstva.

“Imamo situaciju da u 14 prioriteta EU politički partneri pokušavaju da usvoje samo ono što je njihov politički interes pa zanemaruju i dogovore stranaka i ove prioritete. Takva je situacija sa Zakonom o Ustavnom sudu BiH koji je dio ovih 14 prioriteta za EU, ali i za sve nas jer smo zemlja koja decenijama nema ovako važan zakon. Ne vidim kome je to toliki problem da najavljuju napuštanje sjednice kada to bude na dnevnom redu. To je ta unutrašnja neiskrenost zbog koje BiH plaća visoku cijenu”, ističe Špirić.

On je dodao da je na sastanku sa ambasadorima država čije su vlade nedavno uputili pismo visokom predstavniku EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozepu Borelju predlažući da se BiH odobri otvaranje pregovora do kraja ove godine, ocijenjeno da je to bio značajan podsticaj za dalji napredak BiH u ispunjavanju obaveza na evropskom putu.

“Neophodno je da se dosljedno pristupi ispunjavanju svih 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije. Da bi se ispunile ove obaveze neophodan je razgovor i dogovor o svim bitnim pitanjima iz ovog procesa. Do sada se pokazalo u praksi da svako nametnuto rješenje nije održivo”, naglasio je Špirić.

On je istakao da su se samo ona rješenja koja su bila rezultat unutrašnjeg dogovora pokazala kao provodiva.

“Otvaranje novih spornih tema, gdje se zbog inat-politike koči ekonomski napredak, samo nas uvlači u nove krize. Dom naroda je u periodu mog predsjedavanja reatifikovao 38 međunarodnih sporazuma i ugovora milionske vrijednosti i ta sredstva namijenjena su infrastrukturnim projektima i napretku lokalnih zajednica širom BiH. Stavljati barijere i na takve stvari nije patriotizam već politički diletantizam”, ocijenio je Špirić.

Na optužbe iz Sarajeva da je Dom naroda na posljednjoj sjednici oborio zakone koji su bitini za stanovnike i socijalne kategorije, Špirić odgovara da su ti zakoni i dalje u proceduri.

“Moraju se poštovati stranački dogovori i partnerski odnosi i u Savjetu ministara i u Predstavničkom domu i u Dom naroda. Period ucjena i uslovljavanja je prošao i predstavnici Republike Srpske ne pristaju na to. Razgovor je jedini put da se ispoštuje dogovor i kada dođe do neke krize. Očekujem da ćemo svi ići tim putem”, zaključio je Špirić.

Na mjestu predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH od juče je Kemal Ademović, delegat iz kluba bošnjačkog naroda i član stranke Narod i pravda /NIP/