Špirić ocjenjuje: Biće dobro za sve ukoliko se ispoštuje dogovor lidera stranaka

25.07.2023. | 16:27

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić ocijenio je da će biti dobro za sve u BiH ukoliko bude ispoštovan dogovor lidera stranaka u vlasti na nivou BiH.

“Ali, BiH je zemlja pojedinih zamaha i zastoja. Ako svi budu spremni da sjede za stolom i vode mukotrpne razgovore i prave kompromise, svima će biti bolje. BiH kada naiđe na bilo koji problem, ona ne traži rješenja nego postoje majstori koji traže krivca”, rekao je Špirić novinarima u Sarajevu nakon sjednice Doma naroda. On je istakao da se 30 godina u ovoj zemlji traže krivci, te da se najčešće stoji u mjestu.

“Oni koji ne vide budućnost BiH tapkaju u prošlosti i bave se prošlošću. Pozivam sve da se vežemo za budućnost i evropski put BiH”, poručio je Špirić.

Kad je riječ o današnjoj sjednici Doma naroda, Špirić je podsjetio da je u prvom čitanju usvojen Prijedlog zakona o pristupu informacijama u institucijama BiH.

“To je jedan od zakona koji iz 14 prioriteta Evropske komisije. Naravno, bila je rasprava onih koji misle da nisu ispoštovani evropski standardi do onih koji misle da zakon treba usvojiti”, rekao je Špirić. On je ukazao da je zakon usvojen u prvom čitanju, te da svi koji misle da treba popravljati ovaj zakonski akt i usklađivati imaju redovnu proceduru za to.

“Nadam se da će u konačnom ovaj zakon biti usvojen”, rekao je Špirić, napominjući da je pred delegatima danas i ministar pravde u Savjetu ministara Davor Bunoza obrazlagao i branio ovaj prijedlog zakona.

Špirić je naveo da Bunoza tvrdi da je sve u ovom zakonskom aktu usklađeno sa evropskim standardima, te da nema razloga da mu se ne vjeruje.

On je podsjetio da pojedinci iz SDA sumnjaju da dijelovi ovog zakona nisu usaglašeni sa evropskim standardima.

“Vjerujem da je riječ o dobrom zakonskom prijedlogu, a SDA će kao opoziciona partija učiniti sve da `trojku`, koja sad čini vlast, na nivou BiH tjera u destrukciju. Onog trenutka kad u Predstavničkom domu parlamenta BiH bude jasno i eksplicitno stvorena većina na partnerskom odnosu, biće protočniji i jedan i drugi dom za sva zakonska rješenja koje bi u većini trebalo da kreira Savjet minstara, koji je proizvod te partnerske većine”, dodao je Špirić.

Na sastanku političkih lidera stranaka u vlasti na nivou BiH, koji je sinoć održan u zgradi Parlamentarne skupštine BiH, dogovoreno je da za 22. avgust bude zakazana sjednica Predstavničkog doma na kojoj bi bio razmatran set evropskih zakona koji su usaglašeni, kao i popunjavanje Savjeta ministara, u kojem još nije imenovan ministar finansija.

Sastanku su prisustvovali lider SNSD-a Milorad Dodik i potpredsjednik te stranke Željka Cvijanović, zamjenik predsjednika HDZ-a Borjana Krišto, predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić i član Glavnog odbora Saša Magazinović, lider Naše stranke Edin Forto, te Naroda i pravde Elmedin Konaković.