Špirić o izmjenama zakona o PDV-u: Odluke ne treba donositi bez stava UO UIO

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao da je prijedlog izmjena Zakona o PDV-u skinut sa današnje sjednice Doma naroda jer ga nije moguće donijeti bez stava Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ BiH.

Špirić je naveo da su sa dnevnom reda skinuti još neki prijedlozi koji se tiču finansija, jer nisu prošli proceduru nadležnih komisija, i drugačije nije poslovnički moguće, što je izazvalo neopravdan politički revolt.

“Nažalost, to su sve tačke koje su finansijskog značaja i to je danas izazvalo neopravdan revolt što pokazuje da se duboko nalazimo u predizbornoj kampanji. Pojedine opozicione stranke odustaju od svojih prijedloga obraćajući se jalovom pričom građanima umjesto da zajedno u okviru parlamenta tražimo najbolje moguće rješenje”, rekao je Špirić novinarima.

On je pojasnio da je opozicija predložila neka sporna rješenja s ciljem da se ne usvoje, jer da su htjeli da se ti zakoni usvoje onda bi u skladu sa zakonom i sistemom indirektnog oporezivanja te zakone opremili sa mišljenjem Upravnog odbora UIO.

“Nijedan prijedlog zakona ne može se razmatrati ukoliko nema pismenog stava UO UIO. Mi taj stav još nismo dobili ni za jedan prijedlog ni vlasti ni opozicije”, istakao je Špirić.

On je dodao da su ti zakonski prijedlozi još u proceduri, ali vjeruje da će doći do najracionalnijeg rješenja. “Na tome treba raditi i ne treba nam politička galama, ne trebaju nam političke optužbe nego uporan parlamentarni rad da dođemo do onoga što je interes svih građana”, rekao je Špirić.

On smatra da je dobro što vlade entiteta direktnim intervencijama prema najugroženijim socijalnim kategorijama već rade svoj dio posla podrške iz budžeta.

“Žao mi je što danas opozicija iz Republike Srpske traži da to radi i Savjet ministara zaboravljajući da Savjet ministara nije vlada, da on te ingerencije nema, da budžet zajedničkih institucija nije isto što i budžet entiteta. On je samo protočni bojler i 90 odsto budžeta odlazi na plate zaposlenima u insitucijama BiH”, napomenuo je Špirić.

Komentarišući ocjenu iz UIO da je diferencirana stopa PDV-a koja se predlaže nesprovodiva i da socijalne politike sprovode vlade entiteta, Špirić je rekao da je upozoravao da prijedlozi izmjena Zakona o PDV-u kojima se predviđa diferencirana stopa PDV-a nisu u skladu sa zakonom o sistemu i da će doći do prelijevanja onoga što građani očekuju.

“Naravno da direktor UIO Miro DŽakula najbolje poznaje sistem i za svaku promjenu potreban je stav UO UIO, pripreme u UIO i to je posao koji se ne radi u predizbornoj kampanji”, rekao je Špirić.

Sve što se radi u predizbornoj kampanji od finansijskog značaja, a radi se o sistemskim zakonima, Špirić smatra da je osuđeno na neuspjeh, te istakao da se moraju poštovati Ustav i zakoni, nadležnosti i ozbiljno odnositi prema svakom prijedlogu.

Osvrćući se na zahtjev Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH za sazivanje hitne sjednice ovog doma kako bi se obezbijedila sredstva za Opšte izbore u BiH koji treba da se održe 2. oktobra, Špirić je ocijenio da je riječ o “političkoj manifestaciji SDA”.

“Mi ćemo se odazvati na sjednicu, ali mi ne možemo donijeti nikakvu odluku. Odluku o finansijama donosi Savjet ministara na prijedlog Ministarstva finansija”, pojasnio je Špirić.

On je dodao da će to oni uraditi ukoliko postoji finansijski i zakonski okvir da se to učini.

“Ako nemaju, mi ih ne možemo natjerati. To će, bojim se, biti jedna u nizu rasprava da optužuju jedni druge – da li si za ili protiv izbora”, ocijenio je Špirić koji je poručio da je SNSD za izbore u okviru postojećeg Izbornog zakona.

Ostavite komentar: