Špirić o današnjoj sjednici: Najuspješnija od konstituisanja Doma naroda BiH

30.08.2023. | 16:32

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić rekao je da je današnja sjednica bila jedna od najproduktivnijih gotovo od konstituisanja Doma naroda i da su usvojeni bitni zakoni iz evropskog partnerstva.

“Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH koji je po hitnom postupku predložio delegat Želimir Nešković /SDS/ mi iz Kluba Srba smo podržali proceduru i nažalost nije dobio podršku druga dva kluba”, konstatovao je Špirić.

Špirić je dodao da je to bitna tema i da na njoj treba nastaviti rad.

“Mislim da ćemo u Narodnoj skupštini Republike Srpske postići sporazum i proslijediti prijedlog zakona institucijama BiH i vjerujem da ćemo naići na razumijevanje i usvojiti zakon o Ustavnom sudu, jer to vraća povjerenje u institucije i stvara novu atmosferu, pošto se Ustavni sud do sada pokazao kao dimna bomba i dimna zavjesa u političkim arbitražama koje su uglavnom odluke donosili u korist samo jednog naroda”, rekao je Špirić novinarima.

On je naglasio da to nije dobro, da je dijelilo BiH i da ne šalje dobre poruke. Špirić je napomenuo da vjeruje da će se zadržati ovaj elan i dogovor koji su lideri partnerskih stranaka na nivou BiH postigli.

On je pozvao kolege iz Federacije BH da pokažu spremnost da se razgovara i o pitanjima koja se njima ne sviđaju kako se ponovo ne bi došlo u nepotrebne zastoje.

“Treba da se dođe do otvorenog dijaloga o svim pitanjima u BiH i ukoliko se čeka da rješenja dođu izvana, bojim se da ćemo doći u situaciju u kojoj smo bili”, poručio je Špirić i pozvao kolege da pokažu spremnost za razgovor.

On je poručio da su najbolja rješenja ona do kojih se dođe kroz pregovore.

“Pozivam kolege iz Sarajeva da izađu iz zagrljaja SDA, jer ona pokušava da se hrani njihovim neuspjehom”, ocijenio je Špirić.