Špirić: Na izborima se ne smije kockati sa sudbinom Republike Srpske

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Nikola Špirić izjavio je večeras da Republika Srpska nije mogla biti ugrožena sve dok su srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH bili jedinstveni, te poručio da se na predstojećim izborima ne smije kockati sa sudbinom Srpske.

“SDS i PDP su postali opozicija Republici Srpskoj u Sarajevu i to je ključni problem”, smatra Špirić.

On je za RTRS rekao da zbog toga zagovara da pobjednik u Republici Srpskoj bude onaj ko će učestvovati u vlasti na nivou BiH i da u tom slučaju niko ne može biti opozicija vlasti u Srpskoj.

Špirić je rekao da u Sarajevu ne postoji nijedna politička partija koja se ne zalaže za unitarizaciju i za građansku BiH, kao prelaznu fazu ka muslimanskoj BiH.

On je naveo da partije sa hrvatskim političkim predznakom imaju problem sa konstitutivnošću, a da su Srbi u Dejtonu dobili Republiku Srpsku kao zalog opstanka srpskog naroda na ovim prostorima i kao entitet sa snažnom državnošću unutar BiH.

“Na predstojećim izborima nemamo pravo da se kockamo sa sudbinom Republike Srpske”, rekao je Špirić.

Špirić, koji je i potpredsjednik SNSD-a, naglasio je da se SNSD zalaže za očuvanje dejtonske BiH, odnosno za snažnu i što je moguće više samostalniju Republiku Srpsku bez utapanja njenih nadležnosti u institucije BiH.

Špirić je rekao da je uvjeren u izbornu pobjedu te partije na predstojećim izborima, jer je to interes SNSD-a, Republike Srpske, te da je to borba za pobjedu Srpske.

“Poveznica svih nas je snažan SNSD i liderstvo Milorada Dodika, kao i liderstvo Željke Cvijanović koje je pokazala, obavljajući funkcije premijera i predsjednika Republike Srpske, da daje sigurnost Republici Srpskoj”, rekao je Špirić.

Komentarišući činjenicu da se njegovo ime ne nalazi na izbornim listama SNSD-a za predstojeće izbore, Špirić je rekao da je to odluka SNSD-a i predsjednika partije i da sa zadovoljstvom nije na listi.

“Učiniću sve da SNSD pobijedi, siguran sam da će svi na terenu raditi za pobjedu SNSD-a. Mi smo jedan tim i kada nismo i kad jesmo na listi”, istakao je Špirić.

On očekuje da će se pobjedi SNSD-a okrenuti ne samo članovi i simpatizeri te stranke, već i simpatizeri ostalih političkih partija u Srpskoj.
 

 

Ostavite komentar: