Šolaja oštro poručila Ćudićevoj: Prvo ukinite “dvije škole pod jednim krovom”, pa onda pričajte

Poslanik SNSD u Narodnoj skupštini Republike Srpske Dušica Šolaja izjavila je Srni da ako poslanik Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić već priča o uvođenju obrazovnog sistema u 21. vijeku, onda prvo mora u FBiH ukinuti takozvane “dvije škole pod jednim krovom”, kao najbrutalniji oblik segregacije u školstvu.

Na pitanje Srne da prokomentariše izjavu Ćudićeve koja je pozvala predsjednika Srpske Željku Cvijanović da “pod hitno utiče da se udovolji zahtjevima djece i roditelja iz Liplja i da se umjesto ‘jezik bošnjačkog naroda’ u matične knjige upiše ‘bosanski jezik'”, te da se škole u Republici Srpskoj moraju uvesti u 21. vijek, Šolaja je odgovorila da bi dotična gospođa morala da pročita i razne ustave u BiH, prvo da bi se ispoštovala konstitutivnost svih naroda u FBiH, a pritom i da bi vidjela ustavnu formulaciju maternjih jezika.

“Nije zgoreg ni da se upozna o činjenici da već 12 godina Vlada Republike Srpske daje besplatne udžbenike, pored svih drugih, i za nacionalnu grupu predmeta i to prema programu nekog od kantona u FBiH, bošnjačkoj djeci u školama u Srpskoj. Kao narodni poslanik ponosna sam što u školama u Republici Srpskoj nema nikakvih podjela i što sva djeca zajedno pohađaju nastavu, jer je to jedino ispravno”, poručila je Šolaja.

Ostavite komentar: