SNSD traži odgađanje sjednice Parlamenta BiH: Niko ne zna ko je vlast na državnom nivou

16.01.2019. | 12:54

Predsjedavajući Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Parlamentarnoj skupštini BiH Staša Košarac izjavio je za Klix.ba kako se još uvijek nije iskristalisala većina iz Federacije BiH, a koja bi započela proces imenovanja izvršne vlasti na državnom nivou.

On je uoči sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH rekao da je prije svega neophodno definisati ko je struktura vlasti na državnom nivou i da je potpuno politički neozbiljno probijati rokove kada je riječ o imenovanju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i državnih ministara.

“Iz tog razloga mi smo tražili odgađanje sjednice Zastupničkog doma PSBiH. To su snažni argumenti jer danas niko u ovoj zemlji ne zna ko je struktura vlasti na nivou institucija BiH. Smatram da Zastupnički dom PSBiH ne treba žuriti kada je riječ o formiranju stalnih radnih tijela, odnosno komisija, dok se ne izabere novi saziv Savjeta ministara BiH”, kazao je Košarac.

Stalna radna tijela

Košarac upozorava da bi se moglo desiti, ukoliko se izaberu stalna radna tijela Predstavničkog doma PSBiH, da članovi Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu, a koji su izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH (Denis Zvizdić, Mirko Šarović, Dragan Mektić i Adil Osmanović) glasaju za zakone u Savjetu ministara BiH i u isto vrijeme razmatraju te zakona u parlamentarnim komisijama.

Staša Košarac

– Na kraju bi oni glasali za te zakone u Predstavničkom domu PSBiH i provodili ih u Savjetu ministara BiH. To je nakaradna situacija u našem sistemu za koju smatram da je neustavna. Zbog toga je potrebno odgoditi sjednicu Predstavničkog doma PSBiH – rekao je Košarac.

Na današnjoj sjednici Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH biće razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama BiH koji je predložio Savjet ministara BiH na čelu sa Denisom Zvizdićem. Na današnjoj sjednici Zvizdić će se o ovom prijedlogu izjasniti kao zakonodavac, odnosno zamjenik predsjedavajuće.

– Kada je riječ o radnim tijelima, SNSD neće odustati od svog zahtjeva za kapacitetom koji je srazmjeran broju poslanika. Zakon o akcizama BiH je samo jedan primjer pravila koje se može uvesti, a ono je da članovi izvršne vlasti budu u isto vrijeme i članovi zakonodavne vlasti. To ne postoji nigdje u svijetu – poručio je Košarac.

Osvrnuo se i na nerad Zajedničke komisije Predstavničkog doma i Doma naroda PSBiH za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OSA) BiH, a koja nije zasjedala od 25. jula 2017. godine.

– Mi smo u potpunosti svjesni da određenoj političkoj garnituri potpomognutoj dijelom međunarodne zajednice odgovara da ne postoji adekvatan parlamentarni nadzor nad radom OSA-e. Mi smo jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor i ja smatram da je to problem – rekao je Košarac.

Ocijenio je da se nepostojanjem parlamentarnog nadzora krši Zakona o Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OSA) BiH. Istakao je kako je očigledno da su SDA i SDS željeli da se OSA dovede u ovu situaciju što je loše po samu državu.

– Opozicija treba da ima predsjedavajućeg te komisije i naravno treba u potpunosti ispoštovati zakonske okvire za uspostavljanje adekvatnog i neophodnog parlamentarnog nadzora. Često se OSA koristila kao sredstvo obračuna s institucijama RS-a i pojedincima. To je dovelo do toga da imamo veoma netrpeljiv stav prema agenciji koja je definitivno bila u funkciji interesa usmjerenih protiv RS-a – smatra Košarac.

Šef Kluba poslanika SNSD-a smatra da bi svi članovi Kolegijuma Predstavničkog doma PSBiH, odnosno Borjana Krišto (HDZ BiH), Denis Zvizdić (SDA) i Nebojša Radmanović (SNSD), trebali podnijeti ostavke ukoliko se nastavi dosadašnja praksa uslovljavanja i ultimatuma.

Džaferović i Komšić

– Potpuno je besimisleno onda da postoji Kolegijum Predstavničkog doma PSBiH kada u Predsjedništvu BiH imamo Šefika Džaferovića i Željka Komšića koji vrše blokadu i Savjeta ministara BiH koje je u nekom tehničkom mandatu – kazao je Košarac.

Što se tiče ranijih najava da bi SNSD mogao pokrenuti pitanje smjene Denisa Zvizdića s pozicija zamjenika predsjedavajuće Predstavničkog doma PSBiH, Košarac je rekao da SNSD i dalje ostaje pri stavu kako neće podržati Zvizdića ukoliko nastavi s politikom koja je usmjerena protiv interesa RS-a.

Košarca smo pitali i kako će se SNSD postaviti ukoliko Savjet ministara BiH usvoji Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina. On je odgovorio da je za njega već u startu sporan naziv “nacionalni program”.

– Taj terminološki pristup za mene je neprihvatljiv. S druge strane vidljivo je da dio međunarodne zajednici vrši pritiske kako bi se usvojio taj plan, ali i da postoje različiti stavovi u BiH. Postoje djelimični signali onih koji dolaze iz Saveza za promjene da bi podržali taj plan, a sve kako bi ostali u tehničkom mandatu, odnosno kako bi ostali dio vlasti – rekao je Košarac.

Ocijenio je da je potrebno sačekati ishod glasanja u Savjetu ministara BiH, a nakon toga donijeti jasne odluke u institucijama RS koje su donijele rezoluciju o vojnoj neutralnosti Republike Srpske.

 

Izvor:(Klix.ba)