SNSD i SDS naredne sedmice za istim stolom

Delegacije SNSD-a i SDS-a trebalo bi naredne sedmice da se nađu za istim stolom kako bi razgovarale o saradnji na nivou BiH, saznaje “Glas Srpske”.

Izvršni komitet SNSD-a pozvao je početkom mjeseca sve parlamentarne stranke iz Republike Srpske na nivou BiH da se ujedine na principu osnovnih nacionalnih interesa Republike Srpske i jedinstveno odbace te osude napade SDA na Srpsku u skladu sa stavovima i zaključcima usvojenim na zajedničkom sastanku svih predstavnika Srpske povodom najave SDA da će uputiti zahtjev za ukidanje imena Republike Srpske.

Time su, a što je kasnije potvrđeno u pojedinačnim izjavama predstavnika te strane, predložili da u Parlamentu BiH bude formirana čvrsta koalicija za Srpsku u kojoj bi bili SDS i PDP. Zvaničan poziv za sastanak još nije upućen, a sagovornik “Glasa Srpske” upućen u međustranačke pregovore kaže da bi to trebalo veoma brzo da se dogodi.

– Sastanak bi trebalo da bude održan idućih dana, moguće i početkom naredne sedmice – kaže naš sagovornik.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kazao je juče za “Glas Srpske” da je sigurno da će SNSD pozvati stranke opozicije na sastanak.

– Želimo da dođe do jednog jedinstvenog bloka Republike Srpske kako bismo na najbolji način mogli da zaštitimo njene interese kako na nivou BiH, tako i izvan BiH – rekao je Kovačević.

Poziv, s druge strane, spremno čekaju u SDS-u gdje su nedavno imenovali i petočlanu delegaciju koja će o potencijalnoj saradnji razgovarati sa SNSD-om. Lider SDS-a Vukota Govedarica jedini je član delegacije te stranke koji je donedavno kategorično bio protiv razgovora i bilo kakve saradnje sa strankom Milorada Dodika.

Govedarica juče nije odgovarao na telefonske pozive, a ranije je istakao da će se stranka odazvati zvaničnom pozivu SNSD-a za zajedničko učešće u vlasti na nivou BiH jer su SDS-u na prvom mjestu interesi Srpske.

Njegov stranački kolega Milan Miličević je kazao juče da još nema informacije o tome kada bi taj sastanak trebalo tačno da bude održan, ali i dodao da su spremni.

– Sastanka će, ako stigne poziv, sigurno će sigurno biti – rekao je Miličević.

Vlast

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović rekao je u utorak uveče da poziv o zajedničkom nastupu srpskih stranaka na nivou BiH ne znači da se dijele funkcije.

– Možemo li napraviti nacionalni konsenzus, a ne dogovor oko podjele vlasti – rekao je Petrović.

 Ostavite komentar: