Snažan zemljotres u BiH: Zatresla se i Banjaluka

14.03.2024. | 04:32

Snažan zemljotres pogodio je jutros u 4.06 područje Istočne Hercegovine.

Prema podacima EMSC-a, jačina je bila 5,3 po Rihteru, iako je prva procjena bila čak 5,7 Rihtera. Epicentar je bio na granici BiH i Crne Gore, tačnije 20 kilometara jugoistočno od Bileće i 32 kilometra sjeverozapadno od Nikšića na dubini od 10 kilometara, javlja Evropski mediteranski seizmološki centar.

Koliko je bilo snažano podrhtavanje tla potvrđuje činjenica da je zemljotres iz sna probudio i mnoge Banjalučane. Definitivno se osjetio širom Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Albanije.

Još nema informacija o potencijalnoj šteti, ali mnogi na društvenim mrežama komentarišu da je zemljotres bio zastrašujući i prilično dug.

“Baš jak zemljotres. Često sam u Trebinju. Ovo je bilo strašno. Desetak sekundi se sve treslo po stanu. Jezivo”, samo je jedan od brojnih komentara.

“Dobro treslo i tutnjalo!”, napisala je Bilećanka Vidosava na Fejbuku.

Da su osjetili podrhtavanje potvrđuju i u Dalmaciji, a posebno je treslo na dubrovačkom području.

“Snažan potres. Probudili su se svi ukućani iz sna”, napisao je čitalac jednog lokalnog portala iz Splita.

Nakon ovog potresa, dogodila su se još dva, nešto slabija podrhtavanja tla. U 4.14 i u 4.30 zemljotresi jačine 3,1 stepeni prema Richteru pogodili su isto područje. Epicentar prvog blažeg zemljotresa je bio 28 kilometara jugozapadno od Bileće, a drugog 28 kilometara sjeverozapadno od Nikšića.