Snažan odgovor Republike Srpske kakav ni Sarajevo ni Zapad nisu očekivali

25.01.2019. | 15:23

Inicijativa da se promijeni ime Republici Srpskoj, koja je potekla od bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, ujedinila je srpske političare iz Banjaluke koji su do juče bili ljuti neprijatelji.

Poslije dužeg vremena za isti sto su sieli lideri pozicije i opozicije u Srpskoj, a razlog „zbijanja redova“ bila je najavljena apelacija SDA kojom žele da ospore ime Republike Srpske.

Inicijator susreta bio je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsedništva BiH, a za istim stolom sa njim sjedeli su Vukota Govedarica, lider SDS, i Branislav Borenović, predsjednik PDP.

Da li je pretnja po Republiku Srpsku toliko ozbiljna kad su zarad nacionalnih interesa oni uspjeli da prevaziđu stranačke razlike?

Profesor dr Stevica Deđanski, predsjednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, smatra da je sloga srpskih političkih subjekata u RS vrlo ohrabrujuća, i dodaje da predlagači ove inicijative i njihovi mentori sigurno nisu računali na nju. Po njegovom mišljenju, desilo se upravo ono što je i trebalo da se desi — potvrda nacionalnog konsenzusa kada su u pitanju nacionalni interesi u RS.

„Ova inicijativa Bakira Izetbegovića, koji je politička prošlost, možda sama po sebi i nije toliko ozbiljna, ali da je prošla neprimjećeno i bez ovakvog zajedničkog odgovora Srba, mogla bi da se primi kao model za pritiskanje RS“, mišljenja sagovornik Sputnika.

Deđanski dodaje da su i srpski nacionalni interesi u Srbiji ugroženi, zbog čega bi politički redovi trebalo da budu „zbijeniji nego ikad“.

Podsjećanja radi, političke stranke u RS pokazale su visok stepen jedinstva i kada je Sarajevo pokušalo da ukine Dan državnosti Republike Srpske.