Šmitova galama izazvala lavinu reakcija i u Njemačkoj: Njegov izliv bijesa nije baš diplomatski

Nastup Kristijana Šmita, visoki predstavnik u BiH kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske, nakon burnog nastupa na pres konferenciji izazvao je mnogo reakcija i u Njemačkoj, te se bivši njemački ministar poljoprivrede našao na udaru kritika kako u medijima, tako i na društvenim mrežama.

Poslanik u Evropskom parlamentu, Delara Burkhart, je prokomentarisala Šmitovo ponašanje na Tviteru:

Ono što bh. civilnom društvu treba od međunarodne zajednice: solidarnost u borbi protiv rasističke podjele u zemlji i za demokratsku izbornu reformu. Šta ono dobija (pogledajte video).

Njemački list Špigl je objavio članak u kojem kritikuje nastup Šmita.

“Bivši ministar poljoprivrede Kristijan Šmit iz CSU je Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini. Međutim, njegov izliv bijesa na konferenciji za novinare nije bio baš diplomatski”, navodi ovaj list.

Urednica ovog uglednog lista se takođe osvrnula na Šmitovo ponašanje, te sarkastično objavila:

“Ako se neko pita šta radi bivši federalni ministar poljoprivrede Kristijan Šmit iz CSU: On je u (kašalj) diplomatskoj misiji u Bosni i Hercegovini, kao visoki predstavnik Ujedinjenih naroda”, objavila je urednica lista Špigl, Melani Aman.

Austrijski medij GMX je takođe pisao o Šmitu.

“Nastup njemačkog političara Kristijana Šmita izazvao je pažnju u medijima u BiH  – a sada i na društvenim mrežama. Bivši njemački ministar poljoprivrede, koji je sada visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, poludio je u srijedu na konferenciji za novinare u Goraždu”, navodi ovaj medij.

Jedan od najvećij njemačkih portala, t-online, navodi da snimak političara Šmita u kojem “galami na novinare” kruži društvenim mrežama.

“Čovjek nije ovdje da igra političke igre moći. Dosta mu je toga, Šmit je tada očito želio reći. Međutim, vjerovatno zbog njegovog uzbuđenja, njegov engleski je teško razumjeti”, navodi ovaj portal, te dodaje da je zatim krenuo “reći novinarima kako treba da rade svoj posao”, prenosi N1.

Ostavite komentar: