Šmit: Stopirana pomoć Srpskoj, moguć i razgovor o sankcijama

Kristijan Šmit visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kojeg ne priznaju vlade Rusije, Kine i vlasti Republike Srpske izjavio je danas da je njemačka vlada zaustavila 120 miliona evra pomoći Republici Srpskoj zbog “secesionističkog ponašanja”. Dodao je da se ne može isključiti da će se prije ili kasnije razgovarati i o sankcijama.

Šmit je za N1 BiH rekao da se očekuje da će u srijedu Ustavni sud BiH donijeti odluku u vezi sa formiranjem agencije za lijekove Republike Srpske i najavio da će tek tada „djelovati“.

On je naglasio da će nakon odluke Ustavnog suda o tome da li RS ima pravo da osniva sopstvenu Agenciju ta odluka biti i sprovedena.

“Oni koji su mislili da će nastaviti da se ponašaju onako kako su navikli do sada malo su razočarani. Istina je da ne želim da plašim ljude, ali sasvim jasno ću da ponovim da je Dejtonski mirovni sporazum crvena linija za mene. Nadam se da su shvatili da sam spreman da primijenim i bonska ovlašćenja, iako to ne želim. Dakle, sačekajmo šta će sud odlučiti, a onda ćemo djelovati, ali budite sigurni da ćemo omogućiti građanima da imaju pristup lijekovima”, poručio je Šmit.
 

 

 

 

Ostavite komentar: