Šmit o stanju u BiH: Incko nije kriv za krizu

Visoki predstavnik u BiH, Kristijan Šmit izjavio je kako je optimističan da zakon o zabrani negiranja genocida, veličanja osuđenih ratnih zločinaca može donijeti Parlamentarna skupština BiH, nakon čega bi onda on povukao tzv. Inckov zakon.

“Ako je ova tema toliko važna, a mislim da jeste, onda očekujem da Parlament odgovori izazovu, da ispuni odgovornost. Ne može se desiti da se kaže kriza je nastala zato što je gospodin Incko donio ovaj Zakon: Ne, mora se reći – mi ćemo to napraviti sami i priznati da godinama nije ništa učinjeno, iako je to zahtjev iz Evrope, ali i želja stanovništva. I sad se nalazimo tu gdje se nalazimo i mislim da je sada momentum da budemo iskreni da oni koji nose odgovornost u Parlamentu, oni treba da kažu evo mi ćemo to sada uraditi. Nije dovoljno da se pokazuje prstom na druge”, rekao je Šmit.

Istakao je da je razgovarao i sa evropskim komesarom Oliverom Varheljijem i da su obojica ustavnovili, da su nadležnosti, kada je ova tema u pitanju, u Parlamentu i kod Visokog predstavnika.

“Kriza ovakva kakva je ona se sastoji i hrani iz raznih izvora, a ne samo iz Inckovog zakona. To je nesporno”, istakao je Smit.

Ostavite komentar: