Šmit na sastanku sa Turkovićevom: Rukovodstvo Srpske ima odgovornost za smanjenje političkih tenzija

Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit čije imenovanje osporavaju Rusija, Kina i vlasti Republike Srpske na sastanku sa ministrom spoljnih poslova BiH Biserom Turković govorio je o porukama država i organizacija koje predstavlja.

“Bosna i Hercegovina se suočava sa ozbiljnom krizom. Politički akteri u zemlji, posebno rukovodstvo Republike Srpske, imaju odgovornost za smanjenje trenutnih političkih tenzija”, kazao je Šmit tom prilikom.
On kaže da treba posebno insistirati na odustajanju od pokušaja vraćanja unazad te od drugih koraka usmjerenih na podrivanje i destabilizaciju države.
“Okončanje blokade institucija na državnom i federalnom nivou, provođenjem nulte tolerancije spram retorike koja unosi podjele i mržnju, te nastavljanjem aktivnosti koje su nužne za unapređenje prijeko potrebnih reformi koje BiH treba ukoliko želi da se kreće putem EU integracija”, izjavio je Šmit, saopšteno je iz OHR-a.
Navodi se i kako je naglasio čvrsto opredjeljenje međunarodne zajednice za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH i njenog puta da postane energična, demokratska i prosperitetna zemlja.

Ostavite komentar: