Smijenjen policijski komesar Mevludin Halilović

SARAJEVO – Policijski komesar Kantona Sarajevo Mevludin Halilović smijenjen je na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Za smjenu Halilovića glasali su svi ministri u kantonalnoj Vladi osim ministra zdravstva Amele Sofić iz Demokratskog fronta, koja je bila protiv te odluke, prenose federalni mediji.

Halilović je smijenjen na osnovu prijedloga Nezavisnog odbora Skupštine Kantona Sarajevo, a oduzet mu je i čin generalnog inspektora policije.

Do imenovanja policijskog komesara, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, načelnik Sektora kriminalističke policije u Upravi policije MUP-a glavni inspektor Milorad Bašić obavljaće dužnost policijskog komesara.

Nezavisni odbor Skupštine Kantona Sarajevo 20. marta dostavio je Vladi Kantona Sarajevo prijedlog za smjenu Halilovića iz razloga što je njegov rad za 2018. godinu ocijenjen ocjenom “nezadovoljava”.

Vlada Kantona Sarajevo je konačnom odlukom od 14. marta odbila kao neosnovan prigovor policijskog komesara, te u cijelosti potvrdila odluku Vlade Kantona Sarajevo o radu policijskog komesara kojom je za 2018. godinu ocijenjen “nezadovoljava”.

Time su ispunjeni Zakonom propisani uslovi da Vlada donese odluku o smjeni u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima Kantona Sarajevo, prenose Nezavisne novine.

 

Ostavite komentar: