Slučaj “Tegeltija”: Stevandić traži da Parlament BiH raspravlja o najnovijoj aferi

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić zatražio je danas da se na narednoj sjednici Predstavničkog doma raspravlja o navodima predsjednika VSTS Milana Tegeltije koji tvrdi da ga OBA prisluškuje.

U svom prijedlogu Stevandić traži da se na sjednici donese zaključak kojim Predstavnički dom traži hitno sazivanje sjednice Zajedničke komisije za nadzor nad radom OBA s ciljem da se “detaljno istraže Tegeltijini navodi o nezakonitom i proizvoljnom sistemskom i kontinuiranom praćenju, snimanju i prisluškivanju u cilju pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža, kao navodnih materijala kojim bi se trebale proizvesti personalne promjene u pravosudnom sistemu”.

“O nalazima istrage Zajednička komisija treba da obavijesti oba Doma Parlamentarne skupštine BiH, kao i druge institucije, koje, u skladu s važećim zakonskim propisima, rukovode radom OBA BiH i direktora te Agencije”, navodi se u Stevandićevom prijedlogu. U obrazloženju ovog prijedloga se podsjeća da se 26. novembra ove godine u javnosti pojavio audio snimak telefonskog razgovora Tegeltije sa bivšom članicom VSTS, kojim se “insinura da predsjednik VSTS obećava imenovanje njene sestre na poziciju sudije u jednoj pravosudnoj instituciji u Banjaluci.

“Dan kasnije, Tegeltija je snimak ocijenio kao nevjerodostojnu montažu i u intervjuu za jednu sarajevsku televiziju potvrdio da za postojanje snimka zna već godinu dana. Prema riječima Tegeltije, on je tada nazvao direktora OBA BiH Osmana Mehmedagića, koji ga je, nakon provjere, nazvao i rekao da su istinita Tegeltijina saznanja o nezakonitom praćenju i snimanju, ali da to ne radi on (Mehmedagić) već odmetnuti dijelovi službe kojom rukovodi. Tegeltija je u istom intervjuu rekao da je riječ o brutalnom aktu OBA BiH ili nekih njenih dijelova, te upozorio na to da je, kako je rekao, riječ o pokušaju preuzimanja pravosudnog sistema”, navodi Stevandić.

On podsjeća i da se 28. novembra Tegeltija ponovo oglasio o ovom slučaju i napisao da je vladavina prava “licimjerna fraza”.

“Ako se u BiH smatra potpuno normalnim, dozvoljenim i nekažljivim nezakonito i proizvoljno sistematsko i kontinuirano praćenje, snimanje, prisluškivanje predsjednika VSTS, kao čovjeka koji se nalazi na čelu pravosudnog sistema, u cilju pravljenja nezakonitih kompilacija i montaža, kao navodnih materijala kojima bi se trebale proizvesti promjene u pravosudnom sistemu, onda to predstavlja potpuni fijasko države i njenih institucija. Vladavina prava je tad obična ispolitizovana licemjerna fraza koja ne znači ništa, a BiH je država koja ne može da obezbijedi minimum institucionalne i lične bezbjednosti ni jednom svom građaninu”, citirao je Stevandić Tegeltijinu izjavu.

Stevandić je posebno skrenuo pažnju na dio Tegeltijine izjave u kojoj kaže da mu je direktor OBA BiH Osman Mehmedagić potvrdio da se vrši nezakonito praćenje i snimanje, ali da to rade odmetnuti dijelovi OBA BiH, koje Mehmedagić ne kontroliše.

“Ovakvi navodi traže hitnu reakciju nadležnih institucija, posebno Zajedničke Кomisije za nadzor nad radom OBA BiH, u čijoj je nadležnosti provođenje istrage o radu OBA BiH”, zaključuje Stevandić, piše Srpskainfo.Ostavite komentar: