Slučaj “sigurnosne dozvole”: Tužilaštvo BiH naredilo istragu protiv Mehmedagića i Cikotića

02.12.2020. | 14:21
Tužilaštvo BiH saopštilo je da je donijelo naredbu o provođenju istrage protiv direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH Osmana Mehmedagića i ministra bezbjednosti Selme Cikotića zbog slučaja “sigurnosne dozvole”.

Istraga se, osim toga, provodi i protiv penzionisanog radnika i aktuelnog člana Drugostupenske Komisije Savjeta ministara BiH za postupanje po žalbama u predmetima sigurnosnog provjeravanja OBA BiH Muriza Druškića.

“Stavlja im se na teret izvršenje krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlašćenja u vezi sa nezakonitim imenovanjem i učestvovanjem u radu komisije, što je izazvalo za posljedicu stvaranje opšte pravne nesigurnosti za postupanje u predmetima bezbjednosnih provjera”, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

OBA BiH je nadležna za izdavanje dozvola policajcima, a osobe kojima je odbijen zahtjev za izdavanje dozvole mogu u roku od 15 dana nakon rješenja uložiti žalbu. Tu nastupa Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola. U sastavu Komisije su Ismail Sarić iz Ministarstva bezbjednosti, Martina Gudelj iz Ministarstva pravde, Milijana Simić iz Ministarstva odbrane, Muriz Druškić iz OBA, Radmila Zeljaja iz SIPA i Irina Neuman kao sekretarka komisije.

Kako se ranije pisalo pozivajući se na izvore bliske istrazi, sporna su bila imenovanja Ismaila Sarića i Muriza Druškića, zbog čega je u svojstvu svjedoka saslušano više osoba, mahom državnih ministara i službenika Ministarstva bezbjednosti BiH.

Fahrudin Radončić je kao ministar bezbjednosti predložio imenovanje članova Komisije, nakon čega je podnio ostavku i nije učestvovao u nastavku procesa imenovanja. Potom je ministar spoljnih poslova BiH Bisera Turković predložila imenovanje potpuno drugih osoba.

Ali, bez obzira na njihovo imenovanje 11. juna 2020., mnogo ranije se počelo problematizovati onemogućavanje pristupa tajnim podacima policijskim službenicima, zbog čega su mnogi ostali bez posla, a da ne znaju razloge. Kako se saznaje, više je policijskih službenika državnih agencija podnijelo prijave jer su ostali bez posla zato što im je uskraćen pristup tajnim podacima. Među njima je i osam pripadnika Uprave policije MUP-a KS, piše Klix.