Slovenci otkrili Tačijeve „prljave poslove“

Kosovski predsjednik Hašim Tači je simbol političko-kriminalne hobotnice na Kosovu, ocjenjuje Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije IFIMES.

IFIMES, sa sjedištem u Ljubljani, navodi da je period kada je Tači bio premijer obilježen zapošljavanjem po rodbinskim vezama, zastrašivanjem političkih protivnika i građana, pritiskom na medije i raširenim kriminalom i korupcijom u svim dijelovima države i društva.

Institut je izvještaj „Prijevremeni izbori na Kosovu 2019: Nova šansa za dekriminalizaciju Kosova“ posvetio političkoj situaciji i najavljenim izborima.

„Vladu, koju je predvodio Hašim Tači sa svojim klanom, karakterišu nepotizam, zastrašivanje političkih protivnika i građana, pritisak na medije, kriminal, netransparentnost i korupcija u svim oblastima kosovskog društva“, piše IFIMES, prenosi „Gazeta ekspres“.

„Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu prijetnju kosovskom društvu“, naglašava se u tekstu.

Pored toga, kaže se da je u periodu vladavine Hašima Tačija, povećan je trend napuštanja Kosova mlade populacije.

„Posebno zabrinjavajući trend je masovni odlazak mlađe generacije radno sposobnih ljudi. Vlada Kosova nije uspjela da zaustavi ovaj negativni trend. Organizovani kriminal i korupcija predstavljaju ozbiljnu prijetnju kosovskom društvu“, piše u članku.

Prema IFIMES-u, Hašim Tači kao „simbol političko-kriminalne hobotnice“ postaje još jači saradnjom sa albanskim premijerom Edijem Ramom, za koga Institut tvrdi da je takođe uspostavio kriminalni režim u Albaniji.

„Tačijeva moć je dodatno ojačana savezom s albanskim premijerom Edijem Ramom i njegovim režimom, koji je u Albaniji uspostavio kriminalnu imperiju s dubokim međunarodnim korenima, a Kosovo često koristi kako bi proširila svoje pipke u regionu“, nastavlja se u članku.

Ovaj članak podseća i na međunarodni izvještaj o transparentnosti, prema kome je Kosovo zauzelo 93. mjesto od 180 zemalja u indeksu korupcije za 2018. godinu. Gambija, Gvajana, Mongolija i Panama imale su isti položaj kao i Kosovo.

Primjedbe u ovom izvještaju date su i vladi Ramuša Haradinaja, već u ostavci, riječima da nije učinjeno dovoljno da se zaustavi trend bjekstva stanovništva, poboljšanje vladavine zakona i pospešivanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije, kao ni na ekonomskom razvoju i privlačenju stranih investicija.

 

Izvor:(SPUTNIK)



Ostavite komentar: