Sjednica nije održana zbog nepostojanja kvoruma: Fikret Abdić “politički preživio”

Sjednica Opštinskog vijeća Velika Kladuša, na kojoj se očekivalo da se odredi datum o održavanju referenduma na kojem bi se građani izjasnili o tome da li će Fikret Abdić ostati na čelu ove lokalne zajednice, nije održana zbog nepostojanja kvoruma.

Na sjednicu nije došao Ibrahim Kajtazović (SDP), pa je postalo upitno da li i dalje postoji parlamentarna većina koja je ranije izglasala Abdićev opoziv.

Predsjedavajući Dinko Ljubijankić, izjavio je kako ona više ne postoji te je rekao kako će vratiti pečat Opštinskog vijeća i ključ od kabineta kojeg koristi.

“Danas smo trebali preispitati i potvrditi sve odluke koje smo donijeli na ranijim zasjedanjima, a svjedoci ste da jedan vijećnik nije došao iz nepoznatih razloga, pretpostavljam svjesno, tako da smatram da više nisam predsjedavajući i da većina trenutno ne postoji”, istakao je Ljubijankić.

Nedolaskom jednog poslanika od ukupno 16, koliko je činilo ovu tijesnu parlamentarnu većinu, nije bilo kvoruma za održavanje sjednice, obzirom da poslanici Laburističe stranke nisu došli na zasjedanje, pa ono nije niti održano.

Neugodno iznenađeni bili su i predstavnici drugih političkih partija koje su ranije potpisale koalicioni sporazum, te ističu kako im nisu poznati razlozi Kajtazovićevog nedolaska.

“Ovim je zaustavljen proces opoziva i izglasavanja nepovjerenja Fikretu Abdiću, jer smo danas trebali donijeti neke veoma važne odluke, pa i onu o održavanju referenduma. Nedolaskom vijećnika SDP-a prekršen je koalicioni sporazum i platforma o zajedničkom djelovanju”, kazao je Amir Purić iz Naše stranke.

Iz Laburističke stranke još se nisu oglasili o ovakvom razvoju događaja, ali su ranije istakli kako dosadašnje odluke o opozivu Abdića smatraju nezakonitim.

Podsjećamo da je u Opštinskom vijeću Velika Kladuša nedavno zaživjela nova parlamentarna većina, koju čine SDA, SDP, Naša stranka, Narodni evropski savez, Demokratska narodna zajednica, te dva nezavisna vijećnika, te su izglasali opoziv Abdića. Međutim, u ovome trenutku upitno je da li ta većina uvijek postoji i da li će moći provesti u djelo proces opoziva, prenose Nezavisne.

Ostavite komentar: