“Situacija će se rješavati pojedinačno”: Šeranić o koroni i novoj školskoj godini

Povodom početka školske godine u Srpskoj, koja počinje 1. septembra, ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da će sama organizacija nastave zavisiti od situacije u samoj zajednici.

“Pratiće se stanje u lokalnim zajednicama i situacija će se rješavati pojedinačno, bilo da se radi o samom odjeljenju ili školi”, istakao je Šeranić. Naveo je da su direktori osnovnih i srednjih škola dobili određena uputstva kako i na koji način će se postupati u određenim situacijama.

“Oni će biti obavezni da o epidemiološkoj situaciji obavještavaju krizni štab”, dodao je Šeranić. Podsjetio je da je Institut za javno zdravstvo dao određene preporuke, a zatim su se u Ministarstvu prosvjete i kulture posvetili organizaciji same nastave.

“Veoma je važno istaći da je gotovo neznatan broj djece koja su evidentirala u Evropi, a koja su se zarazila virusom korona u samoj školi”, rekao je Šeranić. Naveo je da su fizička distanca i redovna higijena bilo lica ili određenog prostora ono na šta se treba fokusirati kada je škola u pitanju.

“Za očekivati je da će najviše zaraženih biti u Banjaluci, jer je to grad sa najviše stanovništva”, istakao je on.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji u Srpskoj smatra da je ona u posljednja dva mjeseca nepovoljna.

“Imali smo dobru situaciju unazad tri mjeseca kada je trend lica zaraženih virusom korona opadao”, rekao je Šeranić. Naveo je, međutim, da je posljednja sedmica bila nepovoljnija i da se situacija, kada je u pitanju broj zaraženih koronom, vratila na najviši nivo unazad mjesec dana, piše RTRS.

Ostavite komentar: