Sindikat prosvjete: Želimo veće plate za sve, ne samo za visokoobrazovane

28.01.2019. | 19:34

Plate u prosvjeti i kulturi bi trebalo da budu veće za osam odsto, ako parlament Srpske usvoji tri zakona koja regulišu ovu oblast – ali samo za visokoobrazovane kadrove. Zbog kolega koje to povećanje ne obuhvata, ne možemo biti sasvim zadovoljni, poručuje prvi čovjek sindikata prosvjete Republike Srpske.

Mi smo predložili određene principe za izradu zakona, ali oni nisu uvaženi, kaže Dragan Gnjatić.

“U okviru tih situacija smo predložili neke repere gdje smo tražili da neke razlike u našim redovima budu smanjene prilikom izrade i donošenja ovih zakona o platama. Nažalost, to nije uvaženo, i sada imamo taj jaz veći nego što je bio. Neke stvari ćemo pokušati da u budućnosti razriješimo, na način da kroz sljedeće korake budu obuhvaćeni i ostali”, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Među onima koji neće dobiti veće plate su radnici u praktičnoj nastavi, ali i sekretari, računovođe, i svi koji imaju srednju stručnu spremu. Vlada Republike Srpske je po hitnoj proceduri pripremila prijedloge tri zakona o platama, koji bi trebalo da budu usvojeni na narednoj sjednici parlamenta.

“Nadamo se da će to biti usvojeno, iz razloga što je Budžet za 2019. već usvojen, i koji se odnosi upravo na povećanje plata zaposlenima u prosvjeti i kulturi, tako da tu, nadam se, neće biti nikakvih problema”, ističe Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske.

Cilj povećanja je da platni koeficijenti u prosvjeti i kulturi budu izjednačeni sa ostatkom javne uprave, što zaposleni u ovim sektorima čekaju već 11 godina. Zbog toga su u budžet uračunata dodatna 22 miliona KM.

 

Izvor:(ATV)