Sijarto sa Dodikom: Mađarska odobrila Srpskoj 35 miliona evra podrške

Sramota je da Evropski savjet na prošlom zasjedanju nije donio odluku o dodjeljivanju kandidatskog statusa BiH, rekao je Peter Sijarto, ministar spoljnih poslova Mađarske na pres konferenciji s Miloradom Dodikom, srpskim članom Predsjedništva BiH.

Sijarto je rekao da Mađarska podržava evropske integracije zapadnog Balkana i BiH.

Dodik je rekao da je odluka o nedodjeljivanju kandidature u BiH doživljena s razočaranjem.

Dodik je zahvalio Mađarskoj na stavu što se zalaže da se o BiH razgovara s političarima koji su tamo, a ne mimo njih, te je takođe zahvalio što Mađarska nije dozvolila da mu se uvedu sankcije.

Dodik je takođe rekao da je upoznao mađarskog ministra da BiH ne može da uvede sankcije Rusiji.

Sijarto je takođe rekao da je protiv uvođenja sankcija protiv Dodika, prenose Nezavisne.

“Nema smisla da se uvode sankcije, da se prijeti nego da treba da se postigne dijalog i saradnja i zato je za nas važno da se ne uvode sankcije od strane EU ni protiv jednog čovjeka u zemljama zapadnog Balkana”, rekao je Sjarto.

Zahvaljujem se ministru spoljnih poslova Mađarske Peteru Sijartu na dolasku u Banjaluku. Saradnja sa Mađarskom je veoma važna, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon sastanka u Banjaluci.

“Ovo je prilika da produbimo naše političke i ekonomske odnose. Zahvalan sam Mađarskoj na podršci i saradnji. To je zemlja u koju smo zagledani. Zahvalni smo na podršci koju nam daju”, rekao je Dodik.

Dodik i Sijarto su rekli da je Mađarska spremna da ekonomski pomogne BiH i RS, te da je za te namjene RS odobrena pomoć od 35 miliona evra za firme u RS.

Ostavite komentar: