Šeranić: Tokom sedmice poziv za vakcinaciju i mlađima od 65

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić rekao je da se sa ovom aktivnosti nastavlja ono što je započeto prije 7 do 10 dana u cijeloj Republici Srpkoj.

“Čestitam Domu zdravlja na organizaciji vakcinacije, jer smo imali priliku da pređemo cijeli put koisnika od ulaska do izlaska iz objekta. Organizovana je evidencija, pregled doktora medicine, čuvanje vakcine, kao i odmor nakon vakcine od 15-ak minuta, da korisnik sačeka upravo zbog moguće pojave neke neželjene reakcije. Prema izvještajima instituta do sada nismo imali značajnijih reakcija, pa se nadam da će tako i ostati u narednom periodu”, rekao je Šeranić.

Dodao je da će ubrzo doći nove vakcine, pa je planirano da se ove sedmice pozovu i lica koja su mlađa od 65 godina koja boluju od hroničnih oboljenja.

“Sa tom kategorijom stanovništva i kategorijom stanovništva starijih od 65 godina završavamo drugu fazu vakcinacije, a nakon toga dolazi treća faza gdje imamo sve one radnike koji rade u javnim službama, mislim na škole, na akademiju, na policiju i sve ostale građane koji su zainteresovani za samu vakcinaciju. Kapacitet ovog prostora je mnogo veći od onoga što danas radi što će omogućiti masovniju vakcinaciju sa više lica na ovom mjestu”, rekao je Šeranić.

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je da vakcinacija predstavlja najbolji način zaštite stanovništva.

“Vakcina predstavlja preventivno sredstvo zaštite koja omogućava da zaražene osobe ne razviju težu kliničku sliku”, rekao je Zeljković.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluka, kazao je da je grad Banjaluka za proces vakcinacije izdvojio 300.000 KM.

“Zahvalan sam zaposlenima u Gradskoj upravi koji ovdje rade. Izvršili smo preraspodjelu radne snage, kako ne bismo dodatno izdvaji finansijska sredstva”, kazao je Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, novinarima.

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka, rekla je da se za sada prijavilo oko 14.000 građana starijih od 65 godina.

Istakla je da je danas, ali i u narednih nekoliko dana predviđeno da dnevni protok građana koji se budu vakcinisali bude oko 300.

“Plan je da ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvolila, da se u ovom prostoru vakciniše do 1.000 građana dnevno”, navela je Todorovićeva.

Ostavite komentar: